El primer imant superconductor d’Europa que confinarà l’energia solar formarà part de l’ITER

El projecteITER, situat al sud de França, és fruit d'un esforç de col·laboració a nivell mundial sense precedents. Serà la més gran instal·lació experimental del món dedicada a la fusió i ha estat dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l'energia de fusió. El primer imant superconductor, capaç de confinar l'energia solar, que es fabrica a Europa formarà part del projecte ITER, el més gran experiment internacional de la Història de la Humanitat, que provarà el potencial de l'energia de fusió, és a dir, l'energia del sol i de les estrelles, que, un cop s'hagi pogut replicar a la Terra, ens permetrà gaudir d'una energia neta il·limitada, segura i sense cap emissió de gasos d'efecte hivernacle.

La seu del projecte ITER és al poble de Cadarache, al sud de França

L’ITER en farà servir divuit, d’aquests imants, coneguts com a bobines de camp toroïdal, per confinar el plasma supercalent que arribarà als 150 milions de graus centígrads. I com s’ho faran? Creant una gàbia magnètica per mantenir el plasma calent lluny del recipient de la màquina. Quan sigui propulsat amb un corrent de 68 000 ampers, el camp magnètic arribarà fins a 11,8 tesles, és a dir, unes 250 000 vegades el camp magnètic de la Terra. La mida de cada imant es de 17 x 9 metres i pesa 320 tones, val a dir, tant com un Airbus A350. L’imant europeu serà la primera de les 18 bobines de camp toroïdal que es lliuraran a l’ITER i el primer component europeu d’aquestes dimensions que s’integrarà en el projecte. La UE ha finançat la fabricació d’aquest component d’alta tecnologia a través de Fusion for Energy (F4E), l’organització que gestiona la contribució europea a l’ITER i que ha col·laborat en la fabricació de les deu bobines amb un mínim amb quaranta empreses i més de set-centes persones.

Els principals contractistes són SIMICASG SuperconductorsCNIMIberdrola Enginyeria i ConstruccióElytt i el consorci ICAS. La fabricació dels deu imants europeus té lloc a diverses fàbriques: a Torí, on el consorci ICAS fabrica el conductor; a La Spezia, on ASG Superconductors fabrica, en col·laboració amb la pime Elytt Energy i Iberdrola Enginyeria i Construcció, el nucli intern dels imants; a Toló (França), on CNIM ha fabricat l’equip per introduir el conductor dins l’imant; i a Marghera (Itàlia), on, d’una banda, SIMIC ha fabricat un equip similar per introduir també el conductor dins l’imant i, de l’altra, ha estat fent proves en fred i ha introduït l’imant en la seva caixa. A mitjan mes de març la bobina viatjarà per mar d’Itàlia a França fins al port de Fos-sur-Mer, prop de Marsella, i després es traslladarà 100 km per carretera fins a l’emplaçament de l’ITER, a Cadarache.

Gràcies a la participació de la UE en l’ITER, les empreses europees tenen una oportunitat única de col·laborar en aquest innovador experiment internacional amb la Xina, el Japó, l’Índia, la República de Corea, Rússia i els Estats Units. Arran d’això, les empreses poden millorar les seves normes de fabricació, contractar i formar mà d’obra i, finalment, però no menys important, adquirir experiència industrial en un mercat energètic emergent amb molt potencial de beneficis econòmics i ambientals.

«Aquest èxit és el resultat de dotze anys de feina en què han participat més de set-centes persones i un mínim de quaranta empreses. Són molts els factors que ho han fet possible: perspectiva a l’hora de desenvolupar la millor estratègia de compres i interfícies entre els proveïdors; competència a l’hora de decidir les solucions tècniques més correctes; col·laboració entre els diferents participants per resoldre els problemes que planteja la fabricació de l’imant més complex mai construït; i, finalment, però no menys important, molta passió i molta perseverança i una dedicació absoluta d’un equip d’alt nivell. Sense algun d’aquests elements hauria estat impossible de completar aquest llarg viatge», ha declarat avui explicant la importància d’aquesta gran fita per a Europa el responsable de la secció d’imants de F4E, Alessandro Bonito-Oliva.

«La fabricació de la primera bobina de camp toroïdal d’Europa destinada a l’ITER ha suposat un fita molt important per a SIMIC i ens ha donat l’oportunitat de demostrar la nostra competència en la fabricació complexa. El nostre personal ha estat treballant incansablement per complir aquest objectiu i continua fent-ho per fabricar la resta de bobines. N’estem orgullosos, de formar part de la cadena de subministrament de l’ITER i de poder participar en el seu muntatge final gràcies a un altre contracte», ha declarat també vull la directora comercial de SIMICMarianna Ginola.

«La fabricació de la primera bobina de camp toroïdal d’Europa destinada a l’ITER representa un pas importantíssim cap l’energia del futur. Gràcies a projectes internacionals de recerca únics com ara l’ITER, el nostre coneixement de la tecnologia dels imants aconseguirà uns resultats molt rendibles en els sectors industrial i mèdic», hi ha afegit el president d’ASG SuperconductorsDavide Malacalza.

«Per fabricar la nostra part dels components de l’ITER, hem hagut de millorar les nostres instal·lacions industrials, establir nous mètodes de treball i formar nous talents. Arran de tot plegat, hem esdevingut referència en la fabricació de grans components d’alta precisió a França», també ha comentat el conseller delegat de CNIM Industrial SystemsPhilippe Lazare.

Segons Aitor Echeandia, conseller delegat d’Elytt, els beneficis de la seva participació en la fabricació dels imants ITER són evidents perquè els ha permès d’àmpliar coneixements en tecnologies superconductores per a acceleradors de fusió i partícules.

D’altra banda, «la nostra contribució al conductor de superconducció per als imants ITER ens va permetre desenvolupar noves idees que ens van ajudar a millorar les nostres tecnologies de producció per transferir-les a diferents aplicacions», ha declarat el president del consorci ICAS i cap d’ENEA Superconducting LaboratoryAntonio della Corte.

Fusion for Energy (F4E) és l’organització de la Unió Europea responsable de la contribució europea a l’ITER. Una de les seves tasques principals consisteix a col·laborar amb el sector industrial, les pimes i els instituts de recerca per desenvolupar i oferir una àmplia gamma de components d’alta tecnologia, juntament amb serveis d’enginyeria, manteniment i assistència al projecte ITER. F4E dóna suport a les iniciatives de R+D en matèria de fusió mitjançant l’acord de plantejament ampli signat amb el Japó i es prepara per a la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO). F4E es va crear com a entitat jurídica independent en virtut d’una decisió del Consell de la Unió Europea i es va constituir el mes d’abril del 2007 per un període de 35 anys. Les seves oficines són a Barcelona (https://www.fusionforenergy.europa.eu/).

L’ITER és fruit d’un esforç de col·laboració a nivell mundial sense precedents. Serà la més gran instal·lació experimental del món dedicada a la fusió i ha estat dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l’energia de fusió. Segons les previsions, l’ITER podrà generar una potència tèrmica total de 500 MW durant uns set minuts. La fusió és el procés que proporciona energia al sol i a les estrelles. Quan els nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne d’altres de més pesats, s’allibera una gran quantitat d’energia. La recerca en matèria de fusió va encaminada al desenvolupament d’una font d’energia segura, il·limitada i ambientalment responsable. Europa contribuirà al projecte sufragant gairebé la meitat dels costos de producció i els altres sis membres d’aquesta empresa conjunta internacional (la Xina, el Japó, l’Índia, la República de Corea, Rússia i els Estats Units) cobriran la resta a parts iguals.

 

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...