El president Aragonès participa a la COP26, a la jornada organitzada per Regions4

El cap de l'Executiu ha participat aquest dilluns a la jornada The catalytic roles of regional governments for raising ambitious on adaptation and resilience, organitzada en el marc de la COP26 per Regions4, la Xarxa de Governs regionals per al Desenvolupament Sostenible, que representa 41 governs regionals de 21 països de 4 continents. Han acompanyat el president la consellera d?Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el delegat del Govern davant del Regne Unit, Sergi Marcen.

[foto]

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que “l’acceleració de la lluita contra el canvi climàtic s’ha de basar en la transformació del nostre model productiu”. I ha afegit que per fer aquest canvi “tenim una oportunitat única amb els Fons Next Generation”, que “han de servir per crear un teixit productiu fort, resilient i, sobretot, sostenible”.
El president Aragonès també ha posat de relleu que “la transformació del model productiu s’ha de dissenyar tenint en compte la diversitat de necessitats territorials existents en els nostres respectius països”. Ha parlat de problemàtiques com la despoblació o l’abandó de l’agricultura i ha lamentat que “massa sovint l’agenda urbana i l’agenda rural es giren l’esquena mútuament quan davant de les necessitats provocades pel canvi climàtic és del tot inqüestionable que s’han de donar la mà”.

Pere Aragonès també ha subratllat el “compromís del Govern i de la societat civil catalana amb la preservació del medi ambient”. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat va ser “pionera” en crear un Departament de Medi Ambient. I ha recordat que el 1992, el Govern va participar a la Cimera de Río. “Tenim molta experiència acumulada i sobretot una sòlida estructura institucional que avui ens ha de servir per accelerar els canvis”, ha reblat.

En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha remarcat que “el canvi climàtic és una lluita compartida que ens implica a tots i a totes”. I ha fet una crida a què la COP26 faci tot el possible per “assolir els compromisos perquè la temperatura mitjana anual del planeta no superi els 1,5º respecte a l’era preindustrial”. “Necessitem un compromís inequívoc de la comunitat internacional amb el planeta i amb la vida”, ha afegit, perquè “això és el que s’està decidint a la cimera de Glasgow, la viabilitat de la Terra com a planeta habitable”.

En aquesta segona jornada del seu viatge oficial a Glasgow, amb motiu de la Cimera del Clima COP26, el president de la Generalitat ha mantingut diversos contactes, com ara una reunió bilateral amb el president de Còrsega, Gilles Simeoni, o amb el president de l’Assemblea de Regions d’Europa (AER), Magnus Berntsson. Així mateix, ha concedit entrevistes a diferents mitjans de comunicació escocesos.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...