L’Institut Geològic de Catalunya estudia el potencial geotèrmic català

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya comença a l'Empordà l'estudi del potencial geotèrmic profund català,L?Institut inicia el projecte per a la quantificació del potencial de Catalunya en energia geotèrmica d'origen profund, fet que facilitarà la presa de decisions per a futurs desenvolupaments. Aquest tipus d?energia renovable i contínua serveix, entre d?altres, per a usos industrials, xarxes de calor centralitzades de barri i en generació d?electricitat, però el seu aprofitament a Catalunya és escàs en comparació amb altres països europeus.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha iniciat l’estudi per avaluar el potencial geotèrmic profund del territori català. El treball ha començat per l’àmbit de l’Empordà i aquesta fase, que es completarà el 2021, es desenvolupa en el marc del projecte europeu Hot-lime, Mapping and Assessment of Geothermal Plays in Deep Carbonate Rocks, en el qual l’ICGC participa juntament amb altres 14 serveis geològics europeus.

[foto] 

L’energia geotèrmica és una font d’energia renovable, neta, i disponible 24 hores els 365 dies de l’any, que es pot classificar en funció del seu origen i temperatura (molt baixa, baixa, mitja i alta). Així, els recursos geotèrmics superficials s’aprofiten amb la tecnologia de les bombes de calor i, en el cas de Catalunya, el seu ús es troba en plena expansió en la climatització d’edificis, bé com a sistema únic o combinat amb altres energies renovables.

En canvi, l’aprofitament de recursos geotèrmics d’origen profund és encara molt escàs en comparació amb altres països europeus com Alemanya, França, Bèlgica o Àustria, on s’utilitza per a xarxes de calor centralitzades de barri, a la indústria o en la generació d’electricitat.

L’ICGC ja va identificar els àmbits més favorables per extreure aquest tipus d’energia a l’Atles de Geotèrmia de Catalunya, publicat el 2012 i consultable al web. Aquest nou projecte permetrà quantificar l’energia geotèrmica profunda disponible a les zones identificades a l’Atles.

Per aconseguir-ho, l’ICGC durà a terme treballs de camp per a l’adquisició de dades geofísiques i elaborarà models 3D recolzats amb tècniques probabilístiques per efectuar prediccions del recurs disponible. Enguany s’han iniciat campanyes d’exploració geofísica i mostreig a la comarca del Baix Empordà i la primera part d’aquests treballs finalitzaran durant la primavera. Posteriorment, s’iniciarà la construcció de diversos models que conduiran a l’avaluació del recurs en aquest sector.

El projecte continuarà a les comarques del Baix i Alt Camp, el Penedès, el Vallès Oriental i Occidental, la Selva, així com a la Depressió Central i altres àmbits locals. Els resultats es podran consultar al portal Geoíndex de l’Institut i facilitaran la presa de decisions sobre futurs aprofitaments d’aquesta energia renovable.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...