9 DE MAIG: DIADA D’EUROPA. El pla de recuperació de COVID-19 de la UE ha de ser verd i ambiciós

En el marc del Dia d'Europa, celebrat el 9 de maig, i a banda de la informació pròpia d'aquesta diada que enguany recorda els 70 anys de la declaració Shuman, ens volem fer ressò d'aquesta informació sobre el Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu, que en un debat amb Frans Timmermans, afirma que la UE ha de romandre ferma sobre el canvi climàtic i el calendari previst per a la Llei de Clima i que el Pacte Verd ha d'estar en el centre dels esforços de la recuperació econòmica de la Unió Europea. La Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de Parlament va mantenir un intercanvi de punts de vista amb Frans Timmermans, Vicepresident Executiu de la Comissió, sobre l'Acord Verd Europeu i sobre la Llei Europea de Clima.

En la seva resolució sobre l’acció coordinada de la UE per combatre la pandèmia de COVID-19 i les seves conseqüències, el Parlament va demanar a la Comissió que proposi un paquet de recuperació i reconstrucció que “hauria de tenir com a nucli l’Acord Verd i la transformació digital per posar en marxa l’economia “. Timmermans va estar d’acord i va afegir que l’Acord Verd Europeu no és un luxe, sinó un salvavides per sortir de la crisi de virus corona. Calen respostes paneuropees i una recuperació verd no només és possible sinó crucial, ja que Europa perdria dues vegades si mobilitzem la inversió per restaurar la vella economia abans de fer-la verda i sostenible.

Si bé tots els eurodiputats van acordar que resoldre la crisi de salut és la prioritat immediata, molts eurodiputats van subratllar la necessitat de mantenir el cronograma en parts importants de l’Acord Verd Europeu. El Sr. Timmermans va dir que el calendari per a la Llei de Clima de la UE no ha canviat, amb una proposta revisada d’objectius de reducció per al 2030 prevista per al setembre, mentre que l’estratègia de biodiversitat de la UE i l’estratègia de la granja al la taula segueixen sent prioritats importants, però haurien de retardar “unes poques setmanes, però no mesos”.

Antecedents

El 28 de novembre de 2019, el Parlament Europeu va declarar una emergència climàtica a Europa ia tot el món. Els eurodiputats també van demanar que totes les propostes legislatives i pressupostàries pertinents de la UE s’alineïn plenament amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a menys de 1,5 ° C.

La Comissió va proposar l’Acord Verd Europeu el 11 de desembre de 2019. Això va ser seguit amb una proposta de Llei de Clima de la UE el 4 de març de 2020 per garantir una Unió Europea neutral en clima per al 2050. La Llei de Clima ha de ser aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de Ministres a través del procediment legislatiu ordinari.

La imatge del Dia d’Europa d’aquest any
En motiu de la celebració del Dia d’Europa en el context del Coronavirus, la il·lustradora Amaia Arrazola ha creat una imatge especial.

70è aniversari de la Declaració Schuman: les institucions europees a Barcelona proposen activitats per celebrar el Dia d’Europa des de casa

El 9 de maig de 1950 el ministre d’Afers Exteriors Francès, Robert Schuman, va pronunciar l’anomenada “Declaració Schuman” que només 5 anys després del final de la segona Guerra Mundial, anunciava la proposta de crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra i l’embrió de l’actual Unió Europea.

Enguany pel 9 de maig se celebren 70 anys de la Declaració Schuman; el Dia d’Europa arriba en plena crisi del coronavirus, que ens recorda que només units podem superar reptes de gran envergadura com la pandèmia que ens assetja. En aquest enllaç podeu trobar informació sobre quines accions ha dut a terme la UE per lluitar contra el Coronaviurs i a la pàgina #EuropeusContraElCovid un recull de testimonis de persones que lluiten a primera línia contra la malaltia.

Celebra el Dia d’Europa des de casa: Jornada digital de portes obertes al Parlament Europeu
Com el tradicional esdeveniment enguany no és possible, el Parlament Europeu ha fet una jornada online en la que el president David Sassoli ha participat d’un debat amb representants d’organitzacions que ajuden a les persones més vulnerables. Després, els vicepresidents responsables de Comunicació, Othmar Karas i Katarina Barley, han debatut sobre el futur comú de la UE. A més a més, s’han fet taules rodones i una exposició online amb articles dels arxius del Parlament. La jornada s’ha pogut seguir a través d’aquest enllaç.

70è aniversari de la Declaració Schuman – Observatori Europeu de Memòries
L’Observatori Europeu de Memòries (EUROM), de la Fundació Solidaritat UB, edita la publicació digital “The Schuman Plan: some reflections, 70 years on“, amb escrits del professor de la Universitat d’Estrasburg Sylvain Schirmann i del director de l’Associació Jean Monnet, Philippe Le Guen. La publicació inclou una cronologia de la vida de Robert Schuman.

Acte institucional del Consell Català del Moviment Europeu
El Consell Català del Moviment europeu organitza un acte on line per celebrar el Dia d’Europa que s’ha pogut seguir a les 12h del migdia a través de la seva web

 Més informació:
També podeu trobar els actes més destacats de l’actualitat europea a l’Agenda Europea. Aquesta setmana hi ha sessió plenària del Parlament Europeu a Brussel·les, amb debat sobre el pressupost de la UE. A partir de dimarts també es reprenen les trobades informatives amb eurodiputats que organitza l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Hi haurà sessions telemàtiques amb Javi López (dia 12) i Jordi Cañas (dia 15).

La UE contra el coronavirus

EuropeusContraElCovid

Resum d’accions de la UE per lluitar contra tots els aspectes de la crisi del coronavirus

Declaració Schuman en català

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...