El Parc Natural dels Ports, espai natural escollits per a l’estudi del model forestal en boscos madurs

El Parc Natural dels Ports és un dels quatre espais naturals escollits per a l'estudi del model forestal en boscos madurs. La Federació EUROPARC acaba de publicar el manual Bosques maduros mediterráneos: características y criterios de gestión en áreas protegidas, que recull propostes per millorar la gestió forestal, tant des d?un punt de vista productiu com de conservació

El document, elaborat en el marc del projecte LIFE RedBosques, estudia alternatives de gestió per incrementar la maduresa dels boscos en quatre espais, i  serveix per reivindicar el seu paper clau per a la preservació de la biodiversitat, en un context de canvi climàtic
 
[foto]

El Parc Natural dels Ports ha estat un dels quatre espais naturals mediterranis escollits per la Federació EUROPARC per a l’estudi de la importància de la maduresa dels boscos en la conservació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Juntament amb el Parc Nacional de la Serra de Guadarrama, el Parc Natural del Montseny i Tarazona (Saragossa), durant el 2019 el Parc Natural dels Ports ha dut a terme un seguit d’accions pilot per aportar coneixement científic a la millorar la gestió forestal. En el seu cas, aplicant tècniques silvícoles innovadores per aconseguir ecosistemes forestals més resilients al canvi climàtic.

 Les conclusions han sortit ara a la llum en forma de manual. Bosques maduros mediterráneos: características ycriterios de gestión en áreas protegidas, reivindica el paper dels escassos boscos madurs existents en l’àmbit mediterrani i vol servir per impulsar una gestió forestal respectuosa amb els valors d’aquest tipus de boscos.

 Elaborat en el marc del projecte LIFE RedBosques, el manual és fruit del treball col·laboratiu de més d’un centenar de gestors de forests i d’espais protegits, de científics i professionals forestals, tant d’empreses i entitats com d’administracions de tot l’Estat espanyol.

 Quatre casos amb alternatives

 El llibre revisa de forma exhaustiva el coneixement científic existent sobre la maduresa forestal, i incideix en les característiques que defineixen els boscos madurs i la seva importància per a la biodiversitat forestal associada. Analitza quatre casos, amb diferents situacions de partida, per mostrar les alternatives i recomanacions proposades en cada model de gestió. En concret, la no intervenció en el Parc Nacional de la Serra de Guadarrama, la gestió de la fusta morta per incrementar la diversitat de coleòpters saproxílics al Parc Natural del Montseny, la silvicultura compatible amb la maduresa en finques privades del Parc Natural dels Ports, i millora de la diversitat estructural en masses de repoblació de pi blanc a Saragossa.

 El manual proposa un model de gestió que asseguri el manteniment o recuperació d’atributs de maduresa, tant en boscos amb objectius de conservació com en forests productives. Així, defensa que les tècniques d’ordenació de forests i la silvicultura, convenientment orientades, poden ser utilitzades per promoure alguns dels atributs lligats a la maduresa forestal que permetrien obtenir uns boscos més diversos i més resilients al canvi climàtic.

 Model per a la gestió estratègica

L’objectiu és que aquesta publicació es converteixi en una eina indispensable per a gestors d’espais naturals protegits i responsables de polítiques estratègiques. Les aportacions del manual són clau en un moment en què cal prendre decisions urgents per avançar en la conservació dels boscos madurs. Prova d’això és que la Comissió Europea ha demanat les conclusions del manual per tenir-les en compte en la preparació de la nova estratègia forestal europea.

 El Departament de Territori i Sostenibilitat ha finançat la impressió d’una miler d’exemplars d’aquest manual, que es distribuiran un cop s’acabi el confinament. És el número 14 d’un seguit de manuals tècnics elaborats per EUROPARC, i el que ha comptat amb una participació més important del Parc Natural dels Ports.

 El Projecte LIFE RedBosques és coordinat per la Fundació Fernando González Bernáldez. Són socis beneficiaris la Generalitat de Catalunya, el CREAF i la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...