El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha impulsat, conjuntament amb l’entitat Submón, i amb el suport dels centres d’immersió de l’Estartit, un projecte de seguiment científic per avaluar impacte del busseig a les illes Medes i plantejar mesures i accions per tal de reduir-lo, assegurant així la sostenibilitat de l’activitat en el temps
Els primers resultats d’aquest estudi, que es va començar a realitzar el 2024, s’han presentat aquest divendres en el marc de les activitats de la Setmana del Parc, que es celebren anualment al voltant de la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals.
La gran popularitat de les Medes és evident que també planteja un gran repte de conservació i, en aquest sentit, estudis com aquest ajuden a avaluar i fer seguiment de les activitats que es realitzen en aquest espai protegit i quina afectació poden tenir sobre la biodiversitat marina.
Durant el primer any del projecte, en el seguiment informat s’han monitorat un total de 434 submarinistes en 152 immersions, recorrent 43.500 metres entre els 13 punts d’immersió de les illes Medes. D’aquest total, un 43,32% de les persones monitorades van realitzar almenys un contacte amb l’entorn marí, sumant un total de 2.272 contactes registrats. Això es tradueix en una mitjana de 5,24 contactes per submarinista cada 10 minuts de seguiment.
El seguiment informat es duu a terme en col·laboració amb els centres de busseig i analitza el comportament dels submarinistes durant la immersió, fent servir GPS i càmeres per enregistrar el recorregut de la immersió i avaluar els contactes que efectuen sobre el medi marí, així com la qualitat i efectivitat de l’ecobriefing, és a dir, l’explicació prèvia a la immersió que ofereixen els centres. També s’han recollit dades a través d’observacions no informades, observant els submarinistes de manera anònima, per tal d’obtenir dades potencialment més objectives sobre el seu comportament i la qualitat de les xerrades prèvies.
En aquest sentit, en tots els casos els primers resultats confirmen el paper clau de l’ecobriefing. Aquesta explicació prèvia a la immersió on es facilita informació sobre la zona i de les espècies presents, no només és fonamental per la seguretat de les persones, sinó que també ajuda a reduir i prevenir els impactes sobre el medi marí.
Així mateix, les dades reflecteixen la importància de la figura del guia durant la immersió. En les immersions en les que es comptava amb un guia, s’ha registrat una mitjana de 1,46 contactes per submarinista cada 10 minuts de seguiment, mentre que en les immersions no guiades, aquesta xifra ascendeix a 9,58 contactes, evidenciant el paper clau del guia en la reducció dels impactes de l’activitat.
El seguiment ha permès identificar altres factors rellevants que influeixen en l’impacte del busseig sobre la biodiversitat marina:
·Aletes i contactes: la majoria dels contactes registrats (66,83%) han estat fets amb les aletes, provocant, en ocasions, la resuspensió de sediment i afectant a espècies i hàbitats marins. En particular, el 72,99% dels contactes efectuats han sigut sobre algues o fanerògames marines.
- Efecte de l’ús de càmeres i focus: els resultats obtinguts mostren que les persones que utilitzen càmera o focus durant la immersió tenen més probabilitats d’efectuar algun contacte, malgrat no existir diferències significatives a nivell estadístic.
- L’experiència i l’edat no garanteixen un menor impacte: tot i que la majoria de submarinistes monitorats tenen més de 10 anys d’experiència (48,62%), les dades obtingudes indiquen que a major experiència i nombre d’immersions, més contactes s’efectuen.
Conclusions
Els resultats d’aquest primer any d’estudi reflecteixen els avanços assolits, fruit del treball continuat del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i els centres d’immersió per tal de millorar la sostenibilitat de l’activitat. No obstant, també posen en evidència els reptes pendents i la necessitat de millorar alguns aspectes, com ara potenciar el busseig amb guia i recalcar la importància de l’ecobriefing previ a la immersió.
L’estudi confirma, amb dades objectives, que l’explicació informativa prèvia a la immersió i la presència de guies professionals són eines fonamentals per a minimitzar els possibles impactes del busseig sobre la biodiversitat marina de les illes Medes.
El projecte no acaba amb el seguiment, ja que a partir dels resultats obtinguts es desenvoluparan materials divulgatius i es seguiran fent formacions sobre bones pràctiques dirigides a submarinistes i centres.