El Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès, podria ser una realitat el 2015

El conseller de Territori Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui a la Vall de Núria l'inici del procés per crear, de manera consensuada amb el territori, el nou Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès. Aquesta mesura permetrà ampliar el nivell de protecció de l'espai d'interès natural, que actualment té unes 12.500 hectàrees en vuit municipis, de les quals, el 80% se situen a Setcases i Queralbs. L'espai, situat en una zona d'alta muntanya, inclou els principals cims de la comarca, així com el naixement dels seus dos rius més importants, el Ter i el Freser. Tot i que creació d'aquest espai, que ja forma part del PEIN des del 1992, com a Parc Natural era molt esperada al territori, l'anunci ha agafat per sorpresa als alcaldes de la zona.

En aquest sentit, tant l’alcalde de Setcases, Carlos Fernàndez, com l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, s’han mostrat satisfets amb la notícia i han afegit que la creació del parc ha de contribuir al desenvolupament turístic de la zona i que no ha de suposar més restriccions que les que ja hi ha en aquest territori.El Govern inicia aquest procés, tot recollint les peticions d’ajuntaments i entitats de la comarca, en considerar que els valors naturals de les capçaleres del Ter i del Freser, mereixen una major protecció.

El procés recull les peticions del territori i es durà a terme de manera consensuada amb ajuntaments i entitats

El conseller Santi Vila ha assegurat que “la petició del territori del Ripollès mostra el seu compromís amb els valors naturals que cal conservar, que veuen que el medi ambient també pot ser un factor d’atracció turística i econòmica a la comarca a partir de la posada en valor i la gestió d’un espai natural protegit que esdevé Parc Natural”.

Vila ha afegit que la declaració de Parc natural “ha d’anar sumada amb una acció i una gestió que estigui a l’alçada de l’espai protegit ja que, sinó, aquest es devalua i perd el sentit que el fa atractiu”.

Aquest espai protegit, el més extens de les valls del Freser, és un exemple de mosaic paisatgístic d’alta muntanya molt valuós ecològicament, amb zones que inclouen diverses espècies endèmiques dels Pirineus i una gran mostra de fauna i vegetació. D’altra banda, cal remarcar els valors històrics, productius, simbòlics i socials de tota la zona.

La iniciativa de declarar aquest espai parc natural, s’emmarca en la voluntat de la Generalitat de donar un salt quantitatiu i qualitatiu pel que fa a la protecció del patrimoni natural; a més del seu valor ambiental i ecològic, una gestió adequada dels espais protegits pot contribuir a dinamitzar l’economia tot aportant turisme d’alt valor afegit i activitats agroeconòmiques respectuoses amb el medi natural.

Així, el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en l’ampliació i declaració de nous parcs naturals: la declaració del nou Parc de les capçaleres del Ter i del Freser i les ampliacions del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc de la Serralada dels Ports.

Actualment, Catalunya compta amb un 31% del seu territori sota alguna figura de protecció, superfície equivalent a més d’1,1 milions d’hectàrees, repartides en 165 espais amb valor natural i ecològic, amb 18 parcs naturals.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...