El paper de les salpes en el clima del planeta

Un equip internacional ha demostrat que aquests organismes gelatinosos són claus en la transferència de carboni des de l'atmosfera a l'oceà profund. L'oceà és el reservori més gran de carboni del planeta. Els científics estimen que un terç de les emissions de CO2 emeses per la crema de combustibles fòssils ha estat absorbida per l'oceà, un procés en què el plàncton juga un paper clau. Ara, un estudi que publica la revista Nature Communications, demostra com la presència de salpes, organismes gelatinosos que formen part del plàncton, pot augmentar fins a vuit aquest procés d'absorció de carboni.

Aquest nou treball és fruit d’una col·laboració internacional en què participen centres de recerca i universitats de Nova Zelanda, els Estats Units, Espanya, Singapur i Àustria, entre els quals hi ha dos científics del Centre Oceanogràfic de Gijón de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO -CSIC).

Les salpes s’alimenten d’enormes quantitats de fitoplàncton i produeixen excrements densos que s’enfonsen de forma molt ràpida, cosa que incrementa el flux de partícules de carboni des de la superfície fins al fons de l’oceà. “Com més ràpid i més profund s’enfonsen aquestes partícules riques en carboni, menys probable és que aquest carboni torni a l’atmosfera, quedant així segrestat durant períodes de temps relativament llargs”, explica Andrés Gutiérrez-Rodríguez, investigador de l’IEO i coautor del treball .

Tot i que les salpes semblen meduses, en realitat són cordats, amb un cordó nerviós similar al dels vertebrats. Són capaços de respondre de forma molt ràpida davant d’increments en l’abundància del fitoplàncton gràcies al fet que, a més de reproduir-se sexualment, també ho fan de forma asexual, alliberant cadenes de centenars de diminutes salpes que creixen ràpidament, creant una sopa gelatinosa en pocs dies.

Els mostrejos per a aquest estudi es van dur a terme en aigües subtropicals i subantàrtiques, al sud de Nova Zelanda, durant una expedició el 2018 a bord del vaixell oceanogràfic Tangaroa.

Referència bibliogràfica

Moira Dècima, Michael R. Stukel, Scott D. Nodder, Andrés Gutiérrez-Rodríguez, Karen E. Selph, Adriena Lopes dos Santos, Karl Safi, Thomas B. Kelly, Fenella Deans, Sergio E. Morales, Federico Baltar, Mikel Latasa, Maxim Y. Gorbunov i Matt Pinkerton, 2023. Salp blooms drive strong increases in passive carbon export in the Southern Ocean. Nature Communications.

Comparteix-me:

Simon Stiell tanca la conferència del clima de Bonn demanant més implicació, més rapidesa i més justicia

"Hem d'anar més enllà, més ràpid i de manera més justa". Amb aquestes paraules el Secretari Executiu del Canvi Climàtic de les Nacions Unides Simon Stiell començava el discurs de...

El darrer número de la revista Vallesos rememora lluites ecologistes dels dels anys 70 a les comarques del Vallès

La revista-llibre Vallesos rememora lluites ecologistes dels dels anys 70 sobre espais emblemàtics del Vallès com Gallecs, els parcs de Sant Llorenç i el Montseny o el Quart Cinturó...

La natura pot gaudir-se de manera compartida i respectuosa

A l’estiu, un temps de màxima afluència, cal recordar especialment les bones pràctiques per no malmetre els espais que visitem...