Un àpat de productes de la terra amb segell europeu
El pa s’afegeix així a d’altres productes de Catalunya i les Illes que ja formen part del registre de la Comissió. Si volguéssim preparar un àpat complet amb productes catalans o illencs amb ‘segell de qualitat’ UE podríem fer-ho sense problema, doncs hi trobem aliments de procedència i característiques diverses. Un possible menú: Mongetes del Ganxet amb Patates de Prades -regades amb Oli de Mallorca- i Llonganissa de Vic; i, per postres, Ensaïmada mallorquina o, si optem per la fruita: Poma de Girona, Pera de Lleida o Clementines de les Terres de l’Ebre. També podríem fer un primer a base d’Arròs del Delta o de Calçots de Valls, i seguir amb Pollastre del Prat o bé amb una torrada de Pa de Pagès Català, Sobrassada de Mallorca i Formatge de Maó. En la categoria dels dolços, destaquen els panellets, registrats com a Especialitat Tradicional Garantida; a més del Turró d’Agramunt (IPG).
Els distintius d’origen i qualitat (DOP i IGP) emparen productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials, que es deuen essencialment al medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans.
El reconeixement europeu suposa la culminació d’un procés que a Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers va començar l’any 2009
El dimecres 20 de febrer, el butlletí oficial de la Comissió Europea va publicar la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català al registre europeu d’IGP i DOP. Aquest és l’últim tràmit necessari en el reconeixement oficial d’una Indicació Geogràfica Protegida. Aquest reconeixement suposa la culminació d’un procés que es va iniciar l’any 2009, quan la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers va sol·licitar formalment al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural la creació d’aquesta IGP. Els flequers artesans catalans van demanar aquesta IGP perquè volíen preservar les característiques artesanes del pa més tradicional de Catalunya, atès que cada cop més trobaven al mercat pans rodons que s’anomenen de pagès, quan en realitat són pans industrials que res tenen a veure amb l’autèntic pa de pagès que es fa a Catalunya.
El Plec de Condicions de la IGP defineix el Pa de Pagès Català com un pa tradicional, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran, on al menys el format es realitza de forma manual. Tot el procés es realitza seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.
Les fleques integrades a la IGP estan sotmeses a una sèrie de controls, realitzats per una entitat acreditada per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que garanteixen que compleixen amb els requisits d’elaboració i venda.
Les fleques que elaboren i venen el Pa de Pagès Català de la IGP disposen d’un rètol oficial que permet la seva identificació
El Pa de Pagès Català es presenta al públic en peça sencera i sense tallar. El pa s’ha d’embolcall individualment en el moment de la venda al consumidor i, segons el nostre reglament, es dona en una bossa oficial de la IGP amb l’etiqueta numerada del seu Consell Regulador. Sinó és així, el pa no és pa de pagès català emparat en la IGP.
La IGP té en aquests moments més de 170 fleques artesanes elaboradores del Pa de Pagès Català, les quals tenen un total de 525 punts de venda propis que cobreixen tot el territori català.