El model d’economia circular de la B30 al Fòrum del Medi Ambient

Des de l'any 2017, l'Associació ÿmbit B30 està treballant en la definició d'una estratègia i pla d'impuls a l'economia circular que ha permès identificar els sectors econòmics amb més potencial i definir estratègies de circularitat, sota una visió global del territori. L'ÿmbit B30 convertir-se en un referent industrial del sud d'Europa afrontant els reptes de futur immediat que ja estan provocant l'increment de la demanda de productes i l'escassetat dels recursos tot recollint les recomanacions que en aquest sentit fa la Comissió Europea.

[foto] 
Josep Monràs dona a conèixer el model d’economia circular de la B30 davant el Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local

Es tracta, en definitiva, d’aplicar un nou model d’economia on els materials, els productes i els serveis es dissenyen per ser perdurables, incorporant l’ús d’energies renovables, aprofitant al màxim l’optimització i recuperació de recursos i reduint la generació de residus. Amb tots aquests propòsits, en una primera fase, es proposa treballar el model d’economia circular, als sectors químic, metal·lúrgic i agroalimentari que formen part del territori de l’Àmbit B30.

En referència a la mobilitat, se segueixen buscant diferents vies que millorin la connectivitat a l’entorn de la B30 per tal de reduir l’impacte circulatori i, alhora, l’ambiental.

L’autovia B-30 és, sense dubte, un dels ‘hubs’ de tràfic més importants de tot el territori català. L’eix travessa vàries poblacions al voltant de Barcelona i engloba la meitat del teixit industrial català, registrant diàriament al voltant de 100.000 vehicles. Es tracta d’un dels pols industrials clau en innovació, investigació i emprenedoria del sud d’Europa. Entre els seus actius hi trobem el Parc de l’Alba i el seu laboratori de llum del sincrotró, així com la Universitat Autònoma de Barcelona, a més d’un gran nombre de centres de recerca, negocis, polígons industrials, etc. És, per tant, una àrea geogràfica de gran vitalitat econòmica i de vital importància, que ofereix un ampli ventall d’oportunitats a empreses i agents econòmics i que troba en l’Associació Àmbit B30 la figura clau pel seu desenvolupament continu.

El president de l’Associació Àmbit B30, i alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha participat aquest dimecres al IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local que la Diputació de Barcelona ha celebrat al recinte de Món Sant Benet, a Sant Fruitós del Bages Durant la seva exposició, Monràs ha defensat el paper del món local en l’impuls de l’economia circular “facilitant l’entorn i les condicions per tal que els agents econòmics implementin nous models de producció i consum més circulars, com poden ser la manufactura avançada, l’ecodisseny, les plataformes col·laboratives o la simbiosi industrial”, i en aquest sentit, “la col·laboració público-privada i dels centres de coneixement és essencial, ja que els municipis no ho podem fer sols, i aquesta és, de fet, una de les raons de ser de l’associació Àmbit B30”.

Des de l’any 2017, l’Associació Àmbit B30 està treballant en la definició d’una estratègia i pla d’impuls a l’economia circular que ha permès identificar els sectors econòmics amb més potencial i definir estratègies de circularitat, sota una visió global del territori, i amb aquesta estratègia, ha exposat Monràs, “pretenem impulsar nous models de producció que permetin minimitzar el consum de recursos i la generació de residus i, alhora, crear noves oportunitats de creixement i ocupació, impulsant la innovació i la competitivitat”.

Monràs ha afegit que “el nostre focus en aquesta iniciativa és promoure l’economia circular entre el teixit productiu i en particular en sectors manufacturers, alhora que aprofitar l’alt potencial dels centres de coneixement de l’àmbit B30”.

Davant del Fòrum, el president de la B30, també ha donat a conèixer el Hub B30 com a plataforma on anar a buscar informació sobre el que està passant al nostre entorn i poder trobar els recursos i les respostes als reptes que tenen els diferents sectors econòmics.

En aquesta línia ha explicat que el Hub b30 “és una xarxa d’innovació oberta pensada com a una comunitat d’empreses, agents d’R+D+I, administracions i ciutadans i com interrelació, de confluència de reptes i respostes innovadores on qui ho necessiti pot trobar una oferta mancomunada de serveis, recursos i experts”.

 

Comparteix-me:

Amb motiu del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, us parlem de la COP29

La Cimera del Clima de Nacions Unides, que enguany es celebra a Bakú (Azerbaijan) de l'11 al 22 de novembre, és el major esdeveniment mundial que reuneix a representants de...

El compost produït amb residus sòlids orgànics podria substituir el 21% dels fertilitzants industrials a l’agricultura urbana

Segons un estudi realitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), els residus sòlids orgànics que la ciutadania diposita als contenidors marrons de...

La futura Llei d’Alta Muntanya vol promoure l’arrelament, nous habitatges i infraestructures

El congrés d'alta munytanya celebrat a Puicerdà ha estat l'escenari de l'anunci per part del Govern de l'aprovació de la Llei d’alta muntanya abans de la primavera...