Els quatre activistes, que van marxar de Copenhaguen l’endemà del seu alliberament, consideren que han “comès un delicte menor per evitar-ne un de major”. Ara, Greenpeace demana al Govern de Mèxic, amfitrió de la Cimera del clima del desembre d’aquest any que exigeixi als líders mundials una acció contundent contra el canvi climàtic i que ofereixi espais d’expressió a la ciutadania.
[foto]
Els quatre activistes han estat alliberats (6-1-2010) amb els càrrecs de violació de domicili, falsificació de documents i fer-se passar per autoritat pública amb l’agreujant de la presència de la reina, fet pel que s’enfronten encara a judici en els tribunals danesos i a possibles penes de presó. Abans d’abandonar Copenhaguen, on s’han passat 20 dies a la presó, els quatre activistes de Greenpeace, Juan López de Uralde, Nora Christiansen, Christian Schmutz i Joris Thijssen, van oferir una roda de premsa al Rainbow Warrior atracat al port de la capital danesa, on van respondre les preguntes dels periodistes sobre la seva experiència durant les tres setmanes a la presó, l’actuació de la policia danesa, la duresa de l’empresonament i l’objectiu de la lluita ecologista.
“Hem comès un delicte menor per a evitar-ne un de major“
Sobre l’objectiu l’acció que va comportar la seva detenció, el director de Greenpeace a Espanya, Juan Jose López de Uralde ha dit que continuaran actuant contra el canvi climàtic, ja que aquest és un problema que continua present: “segueix empitjorant i no estem fent res per a solucionar-lo” . Per això, Uralde diu haver “comès un delicte menor per a evitar un crim major”. En aquest sentit, Kumi Naidoo, director de Greenpeace Internacional diu que “el major delicte que es va cometre a Copenhaguen va ser el portat a terme pels líders polítics mundials en no arribar a un acord ambiciós, just i legalment vinculant per a lluitar contra el canvi climàtic”.
Sobre l’acció pacífica que va comportar la detenció dels activistes, el desplegament d’una pancarta on es llegia que els polítics parlen i els líders actuen, Uralde ha volgut recordar que “a la societat democràtica ha d’haver espai de protesta pacífica, si no, entrem en un túnel que ens allunya de la democràcia”, i sobre el càstig rebut, i el temps de presó, l’ha qualificat de “absolutament desproporcionat. Sabíem que detindrien, però hauria d’haver una proporció entre l’acte comès i el càstig imposat. Ha d’haver una proporcionalitat. El tracte a la presó ha estat innecessàriament cruel. No hi ha motius perquè activistes pacifistes no puguin fer una trucada a les seves famílies per Nadal, no puguin llegir un llibre o els privin de tot tipus de comunicació”.
El director de Greenpeace a Espanya ha finalitzat les seves declaracions fent una crida al Govern de Mèxic, amfitrió de la Cimera del Clima del desembre d’aquest any: “Demanem a Mèxic que exigeixi als líders mundials que assisteixin a aquesta reunió una acció contundent contra el canvi climàtic i que també deixi espai als ciutadans per a poder expressar-se”