[foto]
Les bases per dur a terme mesures estructurals per combatre la contaminació atmosfèrica a la Zona de Baixes Emissions de les Rondes de Barcelona a partir de l’1 de gener de 2020 es van sentar a la segona cimera, celebrada l’any 2019
L’anunci de la tercera cimera que, a diferència les dues anteriors que s’emmarcaven estrictament en l’àmbit de la primera corona metropolitana, amplia l’àmbit territorial per a l’aplicació d’un possible acord a tot el país, especialment a tots els municipis de més de 20.000 habitants, i a totes les diputacions, l’ha fet aquest 23 de febrer la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, en el transcurs d’una trobada a Terrassa amb alcaldes i alcaldesses dels municipis que conformen l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. Una trobada que forma part d’una nova ronda de contactes per concretar l’acord definitiu.
La consellera ha explicat que “justament municipis com els de l’Arc Metropolità” que són Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell, “tenen unes circumstàncies molt concretes, i volem reflectir en l’acord totes les realitats existents al país”.
Sobre la cimera del 18 de març Jordà ha concretat que “a diferència de les dues anteriors celebrades els anys 2017 i 2019, serà d’àmbit nacional, involucrant a tots els municipis de més de 20.000 habitants, diputacions, agents socials i econòmics de Catalunya”. La consellera ha afegit que “treballem per arribar a la cimera amb un gran acord de consens amb mesures i actuacions per millorar la qualitat de l’aire a Catalunya, perquè ha de ser una prioritat de país i requereix del compromís i la determinació de tothom”.
Principals acords de les cimeres anteriors
- La Renovació del parc de vehicles.
- La Identificació dels vehicles.
- La Gestió de la mobilitat.
- La Restricció de circulació amb alternatives.
La declaració venia a reforçar el primer gran compromís comú de les diverses administracions al voltant d’uns objectius compartits per garantir la qualitat de l’aire i protegir la salut i el medi ambient. Un compromís que ja començava a donar els primers fruits. Les diferents administracions participants van constatar aleshores que, dos anys després de la primera cimera, s’havien establert els mecanismes necessaris per gestionar els episodis ambientals i es van sentar les bases per dur a terme mesures estructurals per combatre la contaminació atmosfèrica a la Zona de Baixes Emissions de les Rondes de Barcelona a partir de l’1 de gener de 2020.També es van establir noves mesures per reforçar el pacte i accelerar el procés de reducció de la contaminació atmosfèrica un 30% des de 2017 a tota la conurbació barcelonina.
Ara, Catalunya camina cap a la celebració d’una tercera cimera pel 18 de març que amplia el seuàmbit a tot el país i a la que hi estan convidats tots els municipis catalans i especial els de més de 20000 habitants i a les diputacions.
Els nivells de diòxid de nitrogen a Catalunya s’han mantingut durant l’any 2021 i 2020
Les últimes dades de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sobre els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), corresponents a l’any 2021, indiquen que per segon any consecutiu no hi ha hagut cap superació d’aquests nivells a Catalunya.
Les dades indiquen un descens significatiu de la mitjana anual de NO2 a la pràctica totalitat de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) respecte als anys anteriors a la pandèmia, inclòs en aquelles estacions on s’havien presentat els nivells més elevats: Barcelona (Eixample), Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi), Barcelona (Poblenou), Sant Adrià del Besòs (Olímpic) i Mollet del Vallès (pista d’atletisme).
Pel que fa als valors límit horaris d’NO2 (les mitjanes horàries no poden superar més de 18 vegades els 200 µg/m3), durant el 2021 s’ha complert l’objectiu a tot el territori. Addicionalment, aquest valor no s’ha superat en cap ocasió en cap punt de mesurament de la XVPCA.