El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha presidit aquest dijous una nova reunió de la Mesa de la Bicicleta, ens participatiu promogut per la Generalitat que aplega altres administracions i entitats que incentiven l’ús de la bicicleta, que vetllen per la mobilitat o que desenvolupen activitats a l’entorn de la bicicleta.
[foto]
En la reunió, la Generalitat ha presentat una nova convocatòria d’ajuts per a fomentar l’execució d’actuacions de vies ciclistes per part de les entitats locals i de determinats consorcis, susceptibles de finançament per al proper Programa operatiu FEDER de Catalunya 2021-2027. Aquesta convocatòria està dotada de 20 MEUR per cofinançar el 50% del cost de les actuacions (IVA exclòs). Entre les actuacions subvencionables hi ha, d’una banda, vies ciclistes urbanes i interurbanes destinades a la mobilitat quotidiana. Es prioritzaran les connexions interurbanes. D’altra banda, també són susceptibles de rebre subvenció les vies ciclistes en àmbits d’interès natural o cultural destinades principalment a un ús turístic. En aquest cas, es prioritzaran aquelles que configurin o desenvolupin la xarxa catalana de rutes cicloturístiques proposada a l’Estratègia catalana de la bicicleta 2025.
Els beneficiaris d’aquests ajuts poden ser les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments de poblacions de més de 20.000 habitants, així com aquells consorcis de què formin part ens locals que tinguin com a objecte i finalitat el manteniment, desenvolupament i millora de vies ciclistes i la promoció del seu ús.
Campanya informativa de promoció de la bicicleta
La bicicleta, a més de ser el mitjà de transport més eficient per a trajectes de fins a 5-8 km i, en tant que és un transport individual, permet mantenir la distància interpersonal de seguretat. A més, augmenta la capacitat de les vies al precisar menys espai que els vehicles a motor, permet alliberar espai al transport públic i millora l’estat físic i emocional de les persones. En aquest sentit, l’administració vol potenciar la imatge positiva d’aquest mode de transport i accelerar-la com a mode sostenible per al postconfinament.
Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025
Cal recordar que l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025 té com a un dels principals objectius, incrementar l’ús quotidià de la bicicleta. Ara doncs és més vigent i necessària que mai, i cal, per tant, potenciar i agilitzar al màxim les seves propostes.
Sota el lema Fem-li lloc a la bici. Per una Catalunya pedalable i pedalada, la voluntat és conscienciar sobre la necessitat de recuperar i dotar d’espais per a la bicicleta les viles i ciutats, i també en el dia a dia i l’oci, perquè esdevingui protagonista d’una mobilitat més amable. Així, els tres eixos de l’Estratègia són: aconseguir que la bicicleta promogui una mobilitat quotidiana més sostenible i activa, a més de confortable; impulsar la bici com a element turístic, d’oci i esportiu de forma segura; i millorar la promoció, el seguiment i la governança de la bicicleta.
L’Estratègia és un recull de 82 accions a implementar i un compromís del Govern de la Generalitat, alhora que un conjunt de línies per a promocionar la bici per part d’altres administracions, institucions, empreses i organismes. L’Estratègia té, doncs, la voluntat que s’hi adhereixin per ajudar a aquesta transformació, necessària, de la mobilitat.
L’adhesió del món local
La Generalitat està finalitzant la redacció del seu pla d’acció triennal 2020-2022 sobre les actuacions de la seva competència directa però insta que tots els ens locals i entitats se sumin a l’Estratègia catalana de bicicleta 2025 i desenvolupin els seus propis plans d’acció triennals. L’Estratègia pretén unir forces en pro d’una Catalunya pedalable i pedalada. Així, aquest document té el ferm propòsit que s’hi adhereixin la resta d’administracions, institucions, empreses i organismes amb incidència en les polítiques en favor de la bicicleta, per ajudar a aquesta transformació conjunta i necessària de la mobilitat.
En aquesta línia, la Generalitat ha elaborat un document de recomanacions per als ens locals i, especialment, en aquesta situació de desconfinament. Incorpora actuacions per accelerar la bicicleta en aquesta situació excepcional però amb voluntat de permanència, pel que han de ser coherents amb els plans d’acció particulars que es derivin de l’adopció de l’Estratègia catalana de la bicicleta 2025 a cada territori. Es tractaria de mesures com: el reforç i ampliació de corredors pedalables, garantir espais d’aparcament segur per bicicletes, el manteniment i promoció dels sistemes de bici pública, regulacions semafòriques, ciclologística d’última milla i habilitació dels serveis d’assistència mecànica a bicicletes.
La bicicleta en temps de COVID
Finalment, durant la reunió s’ha anunciat també que a finals de juny es preveu celebrar una jornada tipus Webinar sobre l’ús i la importància de la bicicleta en el desconfinament i en la nova normalitat postCovid-19. Aquesta jornada, dirigida a tot el sector, es farà sota el lema “La bicicleta en temps de COVID”.