[foto]
El debat, celebrat el passat 22 de juliol a la seu d’Endesa a Barcelona de forma presencial pels ponents però que la premsa va seguir en streaming a través d’un canal de Youtube habilitat per l’ACPC, va comptar amb la presència del Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín; el Director General de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Joan Prat; el President dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; el Director de l’Àrea de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas; i pel responsable del Pla d’Infraestructures de Punts de Recàrrega d’Endesa a Catalunya, Ferran Menescal.
Tots els ponents van coincidir en el fet que cal aprofitar les oportunitats ofertes per la COVID-19 en la qual s’està produint un canvi en la mentalitat de la majoria dels ciutadans que veuen necessari un canvi d’hàbits en molts aspectes de la seva vida, especialment en la mobilitat. “La sortida d’aquesta crisi ha de passar per una aposta ferma cap a la mobilitat activa i el transport públic sostenible; és l’oportunitat d’accelerar certes estratègies”, va afirmar Ricard Font.
Aquestes oportunitats passen, per part de l’administració, per aprofitar els ajuts econòmics que es puguin rebre d’altres organismes com la Unió Europea “que ens donarà diners si són per complir amb l’Agenda Verda”, va indicar Joan Maria Biga. En aquest sentit Isidre Gavín va explicar que la Generalitat compta amb un pressupost de 31,7 milions d’euros “que ha de servir per electrificar trens i autobusos, així com instal·lar més carregadors per a vehicles elèctrics”, afirmació recolzada per Menescal perquè la seva empresa invertirà, en tres anys, fins a 65 milions d’euros en carregadors de vehicles elèctrics “perquè la dependència del petroli s’ha acabat i al 2050 cal tenir la nostra economia descarbonitzada”.
[foto]
Els cotxes elèctrics i la Zona de Baixes Emissions
Malgrat que tothom té clar que el vehicle de combustió ha de donar pas a l’elèctric i en aquesta línia hi estan treballant totes les empreses automobilístiques és ben cert que hi ha grans mancances com la recàrrega dels vehicles que en pot dificultar la seva ràpida implementació. En aquest sentit Font és un xic pessimista “perquè crec que amb la COVID-19 els fons d’inversió que havien d’anar a automoció aniran a salut”. Per aquest motiu creu que “el futur immediat està en compartir”. En aquesta línia Bigas va advertir que “si tothom es limita a comprar un cotxe elèctric només solucionarem una part de la contaminació però seguirem tenint embussos de cotxes, per tant no té gaire sentit”.
Per l’AMB una de les prioritats per reduir la contaminació a les ciutats són les Zones de Baixes Emissions (ZBE) en la que es limita el pas de cotxes que són molt contaminants. En el cas de la zona metropolitana de Barcelona afecta 100.000 vehicles “la meitat dels quals ja han canviat, és a dir que la gent ha entès el missatge” va afirmar Biga qui va recordar que “a partir de setembre iniciarem el sistema de sancions”. Les administracions no descarten estendre les ZBE a altres indrets fora de Barcelona. Terrassa i Sabadell en podrien ser els propers perquè “el projecte ja està avançat”, va dir Joan Prat.
La reordenació de l’espai públic i el teletreball
Aquest canvi d’hàbits en la mobilitat comportarà també una reordenació de l’espai públic dels municipis. Bigas va afirmar que “l’ideal seria repartir bé l’espai urbà, ja que cada vegada hi haurà més bicicletes i més repartidors d’e-comerce”, mentre que Gavín va apuntar que “els municipis han de poder actuar en l’àmbit local adequant parades, construint intercanviadors o electrificant cotxeres.
Pel que fa al teletreball, un dels avantatges apuntats per Font és que “ens ha de servir, sobretot, per allargar l’hora punta i no concentrar-la tota a les 9 del matí que és la nostra creu, quan els ferrocarrils van saturats”. El contrapunt el va posar Prat en afirmar que el teletreball “ajuda a repoblar la Catalunya interior, està clar. Ara bé si ens movem gastem diners, i si sortim i ens relacionem millora la nostra salut mental, per tant, hem de vigilar”.