El mes de març el Fons va visibilitzar la feina de la cooperació municipalista en temes de gènere i enguany es vol posar sobre la taula la llarga experiència que tenen els municipis catalans en introduir metodologies per gestionar de manera més eficient l’energia, fins i tot produir-la des de fonts renovables i distribuir-la de manera equitativa i sostenible. De nou, és un coneixement en mans del món local, imprescindible per a materialitzar la transformació que necessitem globalment i fer-la massiva. Sense la seva participació, donant suport a altres municipis i governs regionals, serà complicat que tot el món compleixi amb l’Acord de París i que el desenvolupament esdevingui just i a l’abast de tothom. Els dos projectes del Fons Català que s’han destacat en aquesta campanya són, per una banda la gestió urbana per al maneig integral dels recursos hídrics a la regió de Trifinio (Centreamèrica), i per l’altra la creació d’alternatives socioeconòmiques dins de la cadena de valor de les energies renovables per mitigar el canvi climàtic a Gàmbia.
És important que els municipis continuïn col·laborant i compartint les seves polítiques i accions els uns amb els altres per tal d’implantar accions comunes per mitigar l’emergència climàtica arreu. Els plans d’adaptació ambiental que molts ajuntaments catalans estan posant en marxa són molt útils per a altres comunitats, pel que fa a disposar de més recursos hídrics, dissenyar espais públics que suportin la calor, protegir les línies costaneres i les platges, disminuir la contaminació o tenir cura de la biodiversitat. Són experiències, a més, útils en totes dues direccions, de les que tothom pot aprendre i treure’n profit, i que només són conegudes per les administracions locals. Héctor Alonso, Gerent de la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Río Lampa, entitat contrapart d’un dels projectes destacats, explica la necessitat de col·laborar entre pobles per combatre l’emergència climàtica: “Centreamèrica acaba de patir dos dels huracans més devastadors de la seva història, Eta i Iota, els quals van provocar molts danys, pèrdues humanes i danys irreparables a aquestes economies precaritzades i poblacions d’aquesta regió del món.”
Per tot això, des del Fons Català de Cooperació es considera fonamental continuar amb els esforços de germanor, solidaritat i cooperació entre els nostres pobles per afrontar de manera conjunta aquests fenòmens climàtics que afecten a milers de poblacions vulnerables.
[foto]