L’edició d’enguany del festival Cruïlla estarà alimentat cent per cent amb energia renovable

El Parc del Fòrum de Barcelona acollirà entre el 5 al 8 de juliol una nova edició del festival Cruïlla que, per primera vegada, utilitzarà energia d'origen cent per cent renovable. Endollar tota l'activitat dels quatre dies del Festival Cruïlla a la xarxa elèctrica d'Endesa evitarà l'emissió de 36.000 kg de CO2 i eliminarà el consum de 13.600 litres de gasoil. La nova edició del Festival Cruïlla també reivindica la importància del quilòmetre zero així com opcions de transport eficients i ecològiques. Tanmateix, el festival inicia el camí per esdevenir un esdeveniment zero residus.

El Parc del Fòrum de Barcelona es convertirà del 5 al 8 de juliol en una ciutat efímera on desenes de milers d’assistents s’emocionaran amb més de 50 concerts repartits en cinc escenaris, amb experiències artístiques, comèdia, gastronomia i iniciatives d’innovació que apropen la música a lexperiència immersiva i sensorial. I tot això vivint des de dins el primer festival de gran format on tota l’energia és cent per cent d’origen renovable. En xifres, això suposa estalviar el consum de 13.600 litres de combustible i, per tant, evitar l’emissió de 36.000 quilos de Co2 a l’atmosfera. Això equival a les emissions d’un viatge de 300.000 quilòmetres en un cotxe dièsel, o el que és el mateix, a fer 7,5 vegades la tornada al planeta terra en aquest mateix vehicle. Per aconseguir absorbir aquestes emissions, caldria plantar 1.795 arbres.

El procés per poder “endollar” tot el Festival Cruïlla va començar fa mesos amb una anàlisi de les seves necessitats energètiques, així com de les infraestructures elèctriques existents que alimenten la zona del Fòrum. Tal com ha afirmat Herreruela, “gràcies a l’intens treball conjunt entre Cruïlla, Endesa i BSM hem trobat la solució que ens permet assolir l’objectiu comú: un festival sostenible i connectat a la xarxa elèctrica i amb energia 100% renovable”. Des d´un punt de vista tècnic, s´ha assegurat que la xarxa de distribució de mitjana tensió que alimenta la zona estigui preparada i tingui la potència adequada per donar resposta a les necessitats energètiques del Cruïlla. A més, Buesa assegura que des d’Endesa “s’ha activat un pla de vigilància específic per al Festival, que constarà de la revisió prèvia de totes les instal·lacions i de posar-lo a disposició a equips de persones que puguin atendre qualsevol necessitat”.

Festival zero plàstics

Una altra dels punts en que vol avançar el festival Cruilla és en passar de ser un festival zero plàstics a convertir-se en un festival zero residus amb l’ús de gots reutilitzables i retornables, que podran utilitzar-se unes 150 vegades a molts altres festivals, renunciant que els gots incorporin la marca Cruïlla; l’oferta de fonts d’aigua gratuïta i l’ús de cantimplores d’alumini reciclat per a l’staff donen solidesa al seu pla de reducció de residus; i un nou plantejament del marxandatge físic, muntant un sistema d’estampació in situ que ofereix la possibilitat al públic de portar roba de casa i estampar-la amb el disseny del Cruïlla.

Per continuar creixent des d’aquest model Cruïlla Sostenible by Endesa, el festival dirigeix ??la mirada cap al futur i anuncia que farà un estudi de l?impacte de l?empremta de carboni i una auditoria sobre el flux de residus sota la tutela de l?Agència de Residus de Catalunya; a més de campanyes de conscienciació i compensació de les emissions. Tot això amb l’objectiu de generar metodologia i compartir els resultats i els aprenentatges amb el conjunt del sector dels esdeveniments.

Segons estudis recents, el 80% de l’impacte en CO2 dels grans esdeveniments prové dels desplaçaments del seu públic, especialment quan els esdeveniments es dirigeixen a públic internacional. El 95% del públic del Cruïlla és local i la majoria dels assistents es desplacen caminant o amb transport públic. Durant el Festival Cruïlla, i amb la col·laboració de Renfe, TRAM i Moventis, s’adaptaran vies d’accés per minimitzar la contaminació als desplaçaments. Amb el suport d’Endesa es promourà la mobilitat zero emissions facilitant places gratuïtes d’aparcament a vehicles elèctrics i híbrids endollables. A més, i continuant amb la importància del quilòmetre zero, el festival apostarà per proveïdors locals i productes de proximitat, limitant l’aforament del Parc del Fòrum a un màxim de 25.000 assistents diaris per reduir la pressió sobre el seu entorn.

Comparteix-me:

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024

Centres educatius de Santa Perpetua de Mogoda, Valls, Llagostera i Vilafranca del Penedès obtenen el Premi Escoles Verdes 2024

L’Escola Barcanova de Santa Perpètua de Mogoda, l’Institut Jaume Huguet de Valls, l’Escola Lacustària de Llagostera i l’Escola Vedruna de Vilafranca del Penedès ha estat els centres guanyadors del Premi...

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...