El ‘Diccionari de l’emergència climàtica’, nova publicació del TERMCAT

L'obra, que conté més de 200 termes, ha estat elaborada amb l'assessorament del Servei Meteorològic de Catalunya i l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i recull conceptes generals de l'àmbit (escenari de referència, retroacció climàtica, sensibilitat climàtica), termes relacionats amb les causes del canvi climàtic (agricultura intensiva, desforestació, gas amb efecte d'hivernacle), termes relacionats amb els efectes que produeix el canvi climàtic (acidificació dels oceans, pluja torrencial, punt de no retorn), termes referents a les mesures de mitigació i adaptació (compensació de carboni, descarbonització, emissió negativa), i noms d'acords i organismes de referència (Acord de París, Conferència de les Parts, Protocol de Kyoto).

Coincidint amb el cinquè aniversari de la XXI Conferència de les Parts (COP21), de la signatura de l’Acord de París i de l’aprovació de l’Agenda 2030, el TERMCAT publica en línia el Diccionari de l’emergència climàtica, que conté més de 200 termes relacionats amb la crisi climàtica i la transició climàtica.

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana i, quan escau, formes sinònimes; equivalents en castellà, francès i anglès; l’àrea temàtica assignada; una definició i, en gairebé tots els termes, notes explicatives.

L’obra, fruit de la iniciativa del TERMCAT, s’ha elaborat en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organismes  dependents  del Departament  de  Territori  i  Sostenibilitat  de  la Generalitat de Catalunya. Atesa la situació actual de crisi climàtica, aquest diccionari s’ha plantejat com un recull de la terminologia principal de l’àmbit, que faciliti la comunicació en català i pugui ajudar a la comprensió i la divulgació dels termes més destacats.

Amb aquesta finalitat divulgativa, el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva que destaca, d’una banda, la crisi climàtica i la situació d’emergència actual (augment del nivell del mar, desglaç del permagel, emblanquiment del corall, escalfament global, incendis forestals, inundacions, migrants climàtics, pèrdua de la biodiversitat, sequera, etc.) i, de l’altra, la transició climàtica i les possibilitats de revertir la situació o, si més no, d’adaptar-nos-hi (agricultura ecològica, biomassa, consumidor proactiu, crèdit de carboni, economia circular, electrificació, energia eòlica, energia solar, mobilitat sostenible, protecció de la biodiversitat, sistema urbà de drenatge sostenible, etc.).

El Diccionari de l’emergència climàtica forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l’emergència climàtica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)

<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/295>

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.

 

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...