En el marc de la setmana que acull la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet una clara aposta per la difusió i la conscienciació sobre la importància de l’aigua i del seu ús racional. Juntament amb la col·laboració de la Fundació Agbar, s’ha impulsat l’experiment de l’aigua, una iniciativa que disposa de dues vies de participació; per una banda un joc interactiu a través d’una plataforma virtual i, per l’altra, l’experiència presencial on s’interactua amb el cervell de l’aigua.
La pàgina web de l’experiment ha registrat en dues setmanes prop de 46.000 visites, que han permès idear a partir dels hàbits de consum d’aigua de les persones un total de 600 noves espècies vegetals com la que es pot apreciar a la imatge de l’esquerra. Cada nova espècie creada representa una metàfora del compromís dels participants, fruit de la seves respostes.
Experiència sensorial
Pel que fa a l’experiència presencial que es pot veure des del passat divendres 17 fins el dimecres 22 de març a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (cantonada carrer Sant Honorat), durant el cap de setmana ha registrat prop de 800 visites, que han permès connectar a les persones amb el cervell de l’aigua. Aquest és un projecte en la frontera entre l’art i la ciència ciutadana, que ha estat impulsat des de l’Agència Catalana de l’Aigua i Domestic Data Streamers, amb la col·laboració de la Fundació Agbar.
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, que ha visitat la instal·lació acompanyat del director general d’Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero ha destacat la conscienciació que actualment hi ha a Catalunya sobre la importància de l’estalvi i del consum responsable d’aigua, amb consums que al voltant dels 110 litres per persona i dia i que el sanejament està en una situació exemplar, amb 510 depuradores que sanegen les aigües residuals de més del 97% de la població, la qual cosa ha contribuït a millorar l’estat dels rius. En awuest sentit, Agustí s’ha referit als nous temps que “ demanen noves maneres de fer, de dir, de comunicar, de compartir objectius i de connectar amb les persones. En aquest cas ho hem volgut fer d’una manera singular i no convencional, a través d’una iniciativa creada per una empresa catalana de gent jove i innovadora que ens han ajudat a traduir el món complex de les dades a un llenguatge universal per recuperar la connexió emocional dels usuaris amb l’aigua”.
El 22 de març es celebra el Dia Mundial de l’Aigua, una diada declarada per les Nacions Unides per conscienciar sobre la necessitat de gestionar be l’aigua i de fer-ne un bon ús com un be escàs que és. La celebració d’aquesta diada es va fer per primera vegada l’any 1993, després de la Conferència de les Nacions Unides pel medi ambient i el desenvolupament de Rio de Janeiro. Les Nacions Unides han decidit commemorar el Dia Mundial de l’Aigua 2017 amb la voluntat de prendre consciència de la importància de tractar i reutilitzar les aigües regenerades. Garantir la disponibilitat d’aigua, la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom és, a més, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.
A Catalunya s’organitzen diversos actes i activitats al voltant d’aquesta diada. Un d’aquests actes és el que organitza Aigües de Barcelona el dijous 23 de març a l’Auditori Àgora Agbar del Museu Agbar de les Aigües de Cornellà de Llobregat, i en el que intervindrà l’expert mundial en reutilització d’aigües i professor emèrit de la Universitat de California, Takashi Asano.