El Dia Europeu dels Parcs dóna el tret de sortida a la Setmana -o la quinzena- de la Natura

A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció. Tots plegats, sumen el 30% del territori del país. La celebració del Dia Europeu dels Parcs, aquest dilluns 24 de maig, dóna enguany el tret de sortida a la Setmana - o quinzena - de la Natura que es tanca el 5 de juny amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. El Dia Europeu dels Parcs, que enguany es celebra sota el lema "Parcs: la propera generació", inclou una cinquantena d'activitats organitzades per la Xarxa de Parcs Naturals, i suposa el punt de partida de les més de tres-centes activitats incloses en el programa de la Setmana de la Natura.

El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, celebra aquesta efemèride enguany sota el lema: “Parcs: la propera generació”.

A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció. Tots plegats, sumen el 30% del territori del país.

Aquest mes de maig ha finalitzat el procés d’adaptació progressiva que la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat va començar el passat gener per oferir a la ciutadania accés total a la informació dels 15 espais naturals de protecció especial (1 parc nacional, 10 parcs naturals, 3 paratges naturals d’interès nacional i 1 reserva natural) gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat des de qualsevol dispositiu. 

Amb el Dia d’Europeu dels Parcs comença enguany la Setmana  de la Natura, que es clou amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). Està organitzada des del 2017 per la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

La Xarxa de Parcs Naturals promou prop d’una cinquantena d’activitats per commemorar aquestes efemèrides: passejades guiades, exposicions, conferències, projeccions, jornades de portes obertes, tallers, matinals festives, trobades d’sketchers, sessions de contacontes o activitats de voluntariat, entre moltes altres. A més hi ha les que organitzen les biblioteques aplegades en el programa “Parcs i biblioteques… naturalment!

Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia ja que les places són limitades i en tots els casos se seguirà el protocol de mesures que imposa la situació motivada per la COVID-19. Consulteu en el calendari totes les activitats i apunteu-vos a la que més us interessi.

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...