El despoblament i el seus efectes sobre la sostenibilitat territorial, a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord

La 54ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que es celebra a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord entre el 17 i el 23 d'agost sota el t´tiol genèric de "Paisos Catalans, Europa, Espanya: Conflictes, aspiracions , possibilitats" dedica el curs de l'àrea de Ciències de la Natura a analitzar el despoblament del rerepaís i els seus efectes sobre la sostenibilitat territorial. El curs, està coordinat per el geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada i pel també doctor Jaume Marlés que s'inicia aquest any en la tasca de coordinador. A més de les sessions dels coordinadors, el programa, inclou sessions dels professors Jordi Salbanya i Jordi Bartolomé de la UB, de Josep Enric Llebot de la UAB i exsecretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, del consultor ambiental Ramon Queralt, de Salvador Puig de la Universitat Politècnica de València, d'Anna Sanitjas, directora general d'ecosistemes forestals de la Generalitat i de la periodista Míriam Viaplana, coordinadora de monSOStenible.

[foto]

Tot i que els cursos de la UCE van des del 17 fins el 23 d’Agost, el programa de Ciències de la Natura es celebra entre els dies 17 i 20.. Coordinat per Martí Boada i Jaume Marlés, el programa, que proposa un anàlisi anàlisi i diagnosi sobre els efectes del despoblament i els canvis d’usos del sòl en el món rural i al rerepaís i llur impacte en les formes de producció del sector primari i els efectes sobre els paisatges i la biodiversitat. amb la seva Incidència en l’autosuficiència alimentària, inclou les següents sessions:

Presentació del curs
Crisi ambiental i despoblament. Manifestacions en el territori. Pèrdua de pastures i de sol agrícola. Increment de la superfície forestal. Efectes: augment del risc d’incendis, menys disponibilitat d’aigua.
per MARTÍ BOADA i JAUME MARLÉS (Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 17, de les 9 a dos quarts d’11 del matí

Boscos i masies: dos patrimonis a reivindicar
Actualitat dels boscos, i dels masos. Despoblament i pèrdua de cultura i del patrimoni dels masos, increment de la massa forestal. On som i cap on anem.
per JORDI SALBANYÀ (Universitat de Barcelona)
dia 17, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Serra de Tramuntana, Mallorca
La població de cabres assilvestrades. Impacte positiu o negatiu a l’ecologia del paisatge?
per JORDI BARTOLOMÉ (Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 18, de les 9 a les 10 del matí

Emergència climàtica
Concepte i situació actual. Manifestacions mesurables. Estat de la qüestió a escala local i planetària.
per JOSEP ENRIC LLEBOT (Universitat Autònoma de Barcelona, president del Parc Nacional d’Aigües Tortes – Sant Maurici)
dia 18, de les 10 a les 12 del migdia

Terres de Ponent, territori entre regadius
Canal d’Urgell i Canal Segarra Garrigues i els valuosos ecosistemes estèpics. Com compatibilitzar la sostenibilitat territorial.
per RAMON QUERALT (consultora ambiental La Llena)
dia 19, de les 9 a dos quarts d’11 del matí

Són el tractats internacionals una via per a la superació efectiva de la crisi ambiental?
De la Cimera de Rio 92 als nostres dies.
per MÍRIAM VIAPLANA (periodista, directora del portal Món Sostenible)
dia 19, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Sostenibilitat territorial al País Valencià
Paper del sector dels cítrics i de la producció vitivinícola, exemples de sostenibilitat.
per SALVADOR PUIG (Universitat Politècnica de València)
dia 20, de les 9 a de dos quarts d’11 del matí

Gestió del territori
Boscos i pastures. Prevenció d’incendis davant l’escalfament global
per ANNA SANITJAS (directora general d’ecosistemes forestals, Generalitat de Catalunya)
dia 20, de dos quarts d’11 a les 12 del migdia

Altres cursos que es poden seguir a la UCE d’aquest estiu s’inscriuen en les àrees de Ciènciaq i Tecnologia, Ciències de la Salut, Música o Dret entre d’altres. Podeu consultar el programa complert, tant dels cursos com de les activitats, en el link que trobareu a la dreta d’aquesta mateixa pàgina.

Comparteix-me:

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya....

La 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari recupera 12 tones de fruita i verdura

La Fundació Espigoladors recupera 12.128 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari celebrada el diumenge 29 de setembre,...

Sostenibilitat i innovació per activar i revaloritzar la impressió al saló Graphispag

La personalització, l’automatització de processos, l’impacte ambiental i el valor del producte imprès marquen aquesta edició del saló de la indústria gràfica i la comunicació visual Graphispag que entre l'1...