Arrenca la 7a edició del congrés Som Elèctrics!, que enguany es dedica a l’energia

Un any més, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el MNACTEC acull a Terrassa una nova edició del congrés Som Elèctrics!, enguany dedicada al present i el futur de l'energia. ÿs aquest dimecres 30 de novembre i el dijous 1 de desembre. En aquesta setena edició, es parlarà del present i futur de l'energia, però amb una visió no únicament econòmica o geopolítica, també amb una mirada més introspectiva i realista de la interacció entre la societat i el nostre entorn. De com podríem ser competitius, però també competents; de com industrialitzar-nos o moure'ns, alhora que renaturalitzem espais, sòls i infraestructures.

Des de la primera edició, el congrés Som Elèctrics ha estat un espai de debat i reflexió sobre la transició energètica que vivim actualment i els canvis socials i econòmics que comporta, en un context de major demanda d’energia i de crisi climàtica.

PROGRAMA
Presentació i moderació de les sessions: Èrica Gàlvez, periodista i comunicadora.

DIMECRES 30 DE NOVEMBRE

09.15 h | Benvinguda i presentació institucional.

09.30 h | Crisi energètica, les mirades.

Energia, aprenent a evolucionar. A càrrec del Sr. Pedro Gómez-Romero, professor d’investigació i líder del grup NEO-Energy i divulgador científic del CSIC.
El canvi climàtic, el perquè d’un canvi obligat del model. A càrrec del Sr. Xavier Soler, doctor en Geologia, docent i divulgador científic.

11.00 h | Pausa cafè.

BLOC 1: EL MODEL ENERGÈTIC. El model de transició energètica: quin és i en què s’ha de basar el nou model energètic?

11.30 h | La destinació del sòl, implicació en el paisatge. L’experiència en el Camp de Tarragona. A càrrec del Sr. Josep Oliveras, geògraf i membre de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona.

12.00 h | L’ocupació i explotació del sòl. Usos destinats a generació d’energia. A càrrec del Sr. Gil Lladó, responsable de l’oficina de transició energètica de l’AMB.

12.30 h | La nova visió del territori: la infraestructura verda i la renaturalització. A càrrec del Sr. Xavier Mayor, especialista en ecologia aplicada i planificació estratègica de l’entorn. Doctor en Biologia, docent i divulgador científic.

13.00 h | El paper fonamental i ineludible del sector primari en la reconversió energètica. A càrrec de la Sra. Francesca Ibáñez, enginyera agrònoma.

14.00 h | Dinar lliure.

DIJOUS 1 DE DESEMBRE

BLOC 3: L’ENERGIA CIUTADANA. Dubtes i contradiccions del model energètic i social actual.

09.30 h | Les comunitats energètiques. A càrrec del Sr. Santi Martínez Farrero, director general i fundador de KM0 Energy.

10.00 h | Eficiència energètica i estalvi domèstic. Autoconsum i factura elèctrica. A càrrec del Sr. Antoni Franquesa, director del Departament d’Eficiència Energètica, vehicle elèctric i autoconsum de Factor Energia.

10.30 h | Autoproducció: fotovoltaiques. A càrrec del Sr. Manel Romero, cofundador de Sud Renovables.

11.00 h | Pausa cafè. 

BLOC 4: EL FUTUR ENERGÈTIC. Sostenibilitat, producció i transformació.

11.30 h | Economia circular i energia. A càrrec de la Sra. Maite Ardèvol, líder de l’equip d’Economia Circular i Sostenibilitat, Transformació tecnològica i disrupció d’ACCIÓ.

12.00 h | On, com i què produïm? El futur energètic i el futur de les renovables. A càrrec del Sr. Sergio Morales, responsable d’Energia, Unitat de Residus i Impacte Ambiental d’EURECAT.

12.30 h | Residus, desús o font d’energia. A càrrec de la Sra. Sandra Meca, cap de Línia de Residus de la unitat WEEI d’Eurecat.

13.00 h | Conferència de cloenda: L’era del descens energètic.

13.45 h | Conclusions i clausura de la 7a edició del congrés Som Elèctric

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...