El Congrés del món de la masia planteja el debat sobre l’estat actual del mas o la masia i el seu entorn

El primer Congrés del món de la masia, organitzat per la Secció Història Rural de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, es planteja com una oportunitat per a debatre quin és l'estat actual del mas o la masia i el seu entorn, per a comprendre'l i, tenint en compte la seva història, per a impulsar el futur que en molts casos ja s'ha encetat..

Els organitzadors d’aquest congrés -entitats, universitats i Administració- s’han preguntat si era escaient convocar un congrés sobre la masia o el mas, en el seu conjunt. I han vist que aquest tema té un gran interès entre la població catalana, tenint en compte els actes que s’han celebrat els últims anys. Uns actes que tenen en comú la valoració d’un món que fins fa poc era un puntal de la nostra societat, quan una part molt important de la població vivia al mas o hi tenia una relació directa. Emperò, en aquests cinquanta anys hi ha hagut molts canvis. Un canvis que empenyen cap un futur diferent que, de fet, és el que es vol debatre al congrés.

‘I Congrés del Món de la Masia, passat, present i futur del territori rural català’ tracta els principals temes relacionats amb el món de la masia en tres grans blocs temàtics: la masia com a edificació, economia i usos lligats a la masia, i masia i evolució territorial.

Així, s’hi duen a terme conferències sobre les polítiques de desenvolupament rural, el paisatge agrari, i la masia i el seu entorn com a element demogràfic; demà, dia 12, al matí, sobre la producció agrícola i ramadera, l’impacte de les noves tecnologies, i la masia com a organització social; mentre a la tarda s’abordarà l’evolució de les explotacions agràries, la diversificació, i el producte ecològic i de proximitat, i divendres, dia 13, es tractarà l’evolució de la masia com a construcció i la seva rehabilitació, finalitzant amb una taula rodona sobre els nous reptes de la masia i el medi rural.

Durant el Congrés, es presenta un seguit de comunicacions que complementaran els temes exposats en les conferencies. També, paral•lelament al Congrés, es podrà visitar una exposició amb temàtiques relacionades amb el món de la masia.

Amb posterioritat a la finalització del Congrés, el dies 14 i 21 de març, es realitzaran visites a masies del Barcelonès i del Camp de Tarragona, respectivament. Durant les visites no només es visitarà les masies pel seu valor arquitectònic i patrimonial, sinó també per les activitats econòmiques i el processos productius que s’hi desenvolupen.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...