El Col·legi d’Ambientòlegs demana més planificació territorial en la implementació de les renovables

El Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya ha fet arribar per carta a les principals institucions competents la seva preocupació per un correcte desplegament de les energies renovables al territori i l'assoliment dels objectius de transició energètica. El COAMB , que demana una revisió profunda del decret llei 16/2019, proposa que la planificació del desplegament de les energies renovables sigui "ordenada, consensuada amb els agents locals i on, sobretot, s'integrin i es respectin els valors ambientals, territorials, socials i agronòmics del país". Des del COAMB també s'ha creat un grup de treball sobre el model d'implantació de les energies renovables a Catalunya.

En la carta tramesa a les principals institucionas competents, el COAMB expressa la seva preocupació per l’actual model energètic “basat en un vistiplau força genèric a qualsevol projecte únicament condicionat a uns factors molt determinats i que fa que posin en risc sever molts vectors ambientals i consensos territorials assolits en matèria de paisatge idesenvolupament rural i agrari”

El COAMB ha posat en marxa un Grup de Treball sobre el model d’implementació de les energies renovables a Catalunya amb l’objectiu de desenvolupar tot un seguit d’accions enfocades a aportar solucions a aquesta problemàtica que va en augment.

Finalmet, el COAMB considera que cal “una revisió profunda del Decret Llei 16/2019, fer una planificació territorial de la transició energètica i garantir que el desplegament de les energies renovables asseguri un equilibri ambiental, econòmic i social de forma que es pugui escollir un escenari menys perjudicial.

Text de la carta que s’ha fet arribar a les conselleries d’Empresa i Coneixement, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de Territori i Sostenibilitat, així com a les Direccions Generals de Polítiques Ambientals i de Qualitat Ambiental, a l’Observatori del Paisatge de Catalunya i a l’Institut Català de l’Energia i a les quatre diputacions catalanes

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, atent al desplegament actual de les energies renovables al territori i després de constatar un augment dels conflictes ambientals associats a aquest procés, vol emetre les següents consideracions:

– El Decret Llei 16/2019 ha regulat i alhora ha desregulat la implantació d’energies renovables al territori. Això ha suposat una allau de projectes amb una plena indefensió de municipis, propietaris i propietàries. Si bé és cert que el model anterior de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) era poc eficient i, a més, havia estat tombat judicialment. Per a poder fer una transició ordenada de la qual no se’n derivin problemes majors, el model actual ha d’establir una planificació que respecti municipis, propietaris i propietàries, actualment no inclosa.

– Considerem que el desplegament de les energies renovables al territori i l’assoliment dels objectius de transició energètica, ha de passar per una planificació ordenada, consensuada amb els agents locals i on, sobretot, s’integrin i es respectin els valors ambientals, territorials, socials i agronòmics del país.

– L’actual model, basat en un vistiplau força genèric a qualsevol projecte únicament condicionat a uns factors molt determinats, fa que es posin en risc sever molts vectors ambientals i consensos territorials assolits en matèria de paisatge i desenvolupament rural i agrari. La transició energètica ha de ser coherent i per tant, capaç de tenir en compte amb total serietat i compromís els aspectes relacionats amb matèria d’espais naturals, biodiversitat, paisatge, equilibri territorial, connectivitat ecològica, generació distribuïda, etc, aspectes que amb el pla actual no es contemplen.

– Com en tots els projectes que tenen un gran impacte en el territori, per tal poder dur-los a terme, ja que tant necessaris per la descarbonització i reactivació de l’economia són, és totalment essencial informar i consensuar amb les diferents parts integrants del territori. Per això és imprescindible activar totes les eines que tenim al nostre abast i que s’han anat desenvolupant al llarg del temps en matèria de participació i informació ambiental. Una eina interessant era la web de consultes prèvies dels projectes de renovables, malauradament ara ha desaparegut, i per tant ara només s’informa als Ajuntaments afectats i a les entitats interessades, deixant de banda veïns/es, propietaris/es, etc. Aquesta manca de participació és garantia assegurada de conflictes al territori. Recuperar aquestes eines de participació, millorar-les o elaborar-ne de noves no només és necessari sinó imprescindible per poder fer una transició energètica de qualitat, minimitzant conflictes i on tothom hi surti guanyant.

– Per a poder assolir objectius marcats, s’ha de garantir que els models energètics basats en l’autosuficiència, la generació distribuïda, la proximitat entre generació i consum, el cooperativisme energètic o l’equilibri territorial, estiguin en primer pla. Malauradament s’observa que aquests projectes estan quedant en un segon pla front l’allau actual de grans projectes focalitzats en determinades zones de Catalunya, en especial les comarques del sud i de l’interior.

És per això, que des del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, creiem que aquesta situació mereix un tractament especial i acurat, i per això considerem que caldria una revisió profunda del Decret Llei 16/2019, fer una planificació territorial de la transició energètica i garantir que el desplegament de les energies renovables assegurarà un equilibri ambiental, econòmic i social, de forma que podem escollir un escenari menys perjudicial. Per tots aquests motius, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya es posa a la seva disposició per treballar en aquesta línia. 

 

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...