El camí cap a la suficiència energètica dels edificis

Un total de 64 entitats, des d'universitats, col·legis professionals, ajuntaments i associacions empresarials del sector de la construcció, ja s'han adherit a aquesta Estratègia que és fruit del treball del programa europeu MARIE que lidera el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El Programa Marie defineix cinc eixos d'acció, juntament amb un full de ruta, que permetrà donar compliment a les directives europees que estableixen el 2014 com un any clau per iniciar les actuacions per a les fites a assolir en matèria d'eficiència energètica per a l?any 2020.

El secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i la directora de l’ICAEN, Maite Masià, han presentat aquest matí l’Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis, que el Govern ha aprovat recentement.

Aquesta Estratègia té un triple objectiu:

– reactivar del sector de la construcció,
– conscienciar de la ciutadania dels beneficis en diferents àmbits de la renovació energètica,
– i aconseguir intervenir, mitjançant una nova forma de la gestió energètica o a través de la renovació integral, en el 61% dels immobles.

Amb aquest triple objectiu, l’Estratègia catalana per al 2020 pretén assolir els estalvis següents:

– Reduir el 14,4% del consum estimat d’energia final del parc edificat residencial i terciari.
– Disminuir el 22% de les emissions de CO2.
– Aconseguir rebaixar un 21% de la despesa econòmica del parc edificat, equivalent a 800 MEUR.

Un total de 64 entitats, des d’universitats, col·legis professionals, ajuntaments i associacions empresarials del sector de la construcció, ja s’han adherit a aquesta Estratègia que és fruit del treball del programa europeu MARIE que lidera el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El Programa Marie defineix cinc eixos d’acció, juntament amb un full de ruta, que permetrà donar compliment a les directives europees que estableixen el 2014 com un any clau per iniciar les actuacions per a les fites a assolir en matèria d’eficiència energètica per a l’any 2020.

L’estratègia aprovada pot definir-se com:

· Un document de consens públic i privat orientat a augmentar la independència i l’autosuficiència energètica dels edificis catalans.
· Una aposta decidida per a la transparència i la verificació dels estalvis i resultats aconseguits.
· Una proposta atractiva per motivar la implicació de la propietat dels edificis.
· Un procés orientat a la qualitat i la innovació de productes i serveis
· Un model organitzatiu pragmàtic i eficient.
· Una estratègia adreçada a l’acció immediata i efectiva a través de projectes amb impacte important.

Un cop aprovada pel Govern aquesta Estratègia, ja s’ha reunit el Fòrum d’Entitats Públiques i Privades per posar en marxa la implementació de l’Estratègia catalana de renovació energètica d’edificis.

Per tal de materialitzar aquesta Estratègia, en un primer moment és focalitzarà una primera intervenció en aconseguir el desenvolupament de 120 macroprojectes de renovació energètica, que preveu que generin una inversió de 1.400 MEUR de fons públics i privats, així com la creació d’almenys 14.000 llocs de treball associats. Alguns d’aquests projectes d’intervenció ja estan en marxa o s’iniciaran durant aquest any.

Han assistit també a aquesta presentació la presidenta del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, Isabel Tejero, la directora de l’escola SERT del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Mònica Bonafonte, el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Denis Boglio i el president del World Sustainable Building 14 (WSB14), Albert Cuchí.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...