A més d’estudis acadèmics sobre ètica animal,el Center for Animal Ethics compta amb projectes de sensibilització social, com l’Aula d’Ètica Animal o l’Observatori de l’Especisme als Mitjans, i té plena autonomia per posicionar-se i fer activitats d’incidència política en defensa del benestar animal.
El Centre for Animal Ethics, coordinat per la UPF, compleix 10 anys aquest 2025, una dècada durant la qual ha promogut recerques capdavanteres en l’àmbit internacional pel benestar animal. Aquest centre, amb què col·laboren investigadors de centres de recerca d’arreu del món, es dedica a estudiar la discriminació, abús i opressió dels animals en diferents àmbits, com la indústria alimentària, l’entreteniment o l’experimentació científica, a més de fer activitats de sensibilització i incidència social i política.
Recerca interdisciplinària i internacional sobre ètica animal
El Centre for Animal Ethics (CAE) està codirigit per les professores de la UPF Núria Almiron (del Departament de Comunicació) i Paula Casal (del Departament de Dret). També formen part del seu Consell Científic investigadors i investigadores d’altres universitats catalanes (UB, UAB i UdG) i d’arreu de l’Estat (UCM i UPV/EHU) i del món (com la Universitat de Harvard). A més, el CAE també compta amb un Consell Assessor, amb què col·laboren investigadors d’universitats de la Unió Europea, el Regne Unit, Estats Units, Canadà o Austràlia. En total, donen suport al CAE un total de 42 investigadors i investigadores de disciplines diverses com la filosofia, la comunicació, el dret, l’antropologia, la psicologia o la literatura. Des de l’any 2021, l’equip del CAE també edita la revista científica Animal Ethics Review.
Les codirectores del Centre for Animal Ethics, Núria Almiron i Paula Casal, destaquen el creixent interès que generen les línies de recerca i incidència social i política del CAE. Si fa una dècada, només un nombre reduït de dones investigadores treballaven sobre el tema des dels seus respectius departaments, avui el centre està “inundat de sol·licituds de persones que volen participar-hi com a doctorandes, visitants o voluntàries”. Destaquen que algunes d’elles són referents internacionals en la recerca sobre ètica animal, tot situant l’UPF-CAE com a “referent mundial” en la matèria.
Incidència social i política pel benestar animal
Més enllà de la vessant acadèmica, el CAE desenvolupa activitats i projectes de divulgació i sensibilització social sobre la necessitat de protegir i defensar el benestar animal. Així per exemple, l’any 2020, va posar en marxa l’Aula d’Ètica Animal, un projecte per incloure aquest tema a l’educació i perquè les generacions més joves tinguin en compte d’altres formes de relacionar-se amb els animals i el seu hàbitat. Una altra de les iniciatives més rellevants del centre és l’Observatori de l’Especisme als Mitjans, que es va crear l’any 2018 per contribuir a l’erradicació dels discursos mediàtics discriminatoris vers els animals (especisme), a partir d’anàlisis crítiques i l’elaboració de propostes per als professionals de la comunicació, com les “Recomanacions per a una cobertura periodística ètica dels altres animals” (2016).
Així mateix, el CAE compta amb plena autonomia per posicionar-se sobre diferents pràctiques que posen en risc el benestar animal, a través de diferents declaracions o comunitats d’adhesió que s’adrecen tant a la Generalitat i el Govern d’Espanya com a la Comissió Europea. Així per exemple, el CAE ha donat suport a plataformes o iniciatives contràries a la tauromàquia (Prou Correbous); o a l’exhibició d’animals en zoos (ZOOXXI), que defensen reconvertir aquests espais en centres de rescat i recuperació per a animals ferits o malalts o en espais de documentació, divulgació i sensibilització sobre ètica animal.
També ha denunciat el model de les macrogranges, explotacions intensives amb centenars o milers d’animals confinats en un espai molt reduït i en condicions molt precàries; o les granges de sang (a Europa concentrades a Islàndia), on s’extreu la sang de les eugues per obtenir-ne una hormona utilitzada per accelerar el zel de les truges i incrementar la cria de porcs. A més, s’ha posicionat fermament en contra de l’experimentació amb animals i treballa per impulsar el compliment de l’actual Directiva europea sobre experimentació animal, que estableix com a objectiu final l’erradicació completa d’aquesta pràctica.
Els 10 anys del Centre for Animal Ethics, en xifres
En el marc del seu 10è aniversari, el CAE ha publicat una memòria d’activitats del període 2015-2025, de la qual es desglossen tot seguit les principals dades:
- 252 ponències en esdeveniments acadèmics i no acadèmics
- 112 publicacions científiques
- 56 treballs finals de màsters i tesis supervisades
- Col·laboracions amb més de 30 institucions, centres de recerca i entitats per la defensa dels animals, la natura i l’alimentació sostenible d’arreu del món.
- Més de 20 declaracions i adhesions
- 18 investigadors acollits (predoctorals i postdoctorals)
- 12 CAE-Talks
- 9 en estudiants en pràctiques.
Una exposició per commemorar el seu 10è aniversari
L’exposició organitzada pel 10è aniversari del CAE, que es podrà veure al campus del Poblenou de la UPF a partir d’aquest dijous, 16 de gener, es titula “Quan el mico va trobar la guineu: la traïció sense fi”. La mostra vol fer reflexionar l’espectador sobre les complexes relacions entre els éssers humans i els animals no humans, així com sobre les dinàmiques de discriminació i les estructures de poder que les han modelades i sustentades, a partir de les obres de Ruth Montiel Arias i Carlos Alba.
Així, es proposa un diàleg entre dos enfocaments complementaris: Montiel Arias explora l’explotació sistemàtica de primats no humans des d’una perspectiva global i Alba se centra en les interaccions urbanes amb les guineus, revelant les barreres culturals i socials que condicionen la nostra percepció d’altres espècies. L’exposició és una oportunitat per qüestionar la relació amb els animals i els valors ètics del món actual.
Els dos artistes impartiran la conferència “Cuando el mono encontró al zorro. El origen” aquest dijous 16 de gener a les 18.30 h, abans de l’acte inaugural de l’exposició, que es farà a les 20 h. La mostra es podrà veure a la Galeria Àrea Tallers del campus del Poblenou fins al 27 de març.