La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell impulsen la segona edició del Congrés que tot i que s’ha de seguir en línia, es celebra des de la ciutat de Sabadell, concretament des del Centre Cívic de Can Balsac al barri de la Creu Alta. Una trobada on es vol posar sobre la taula mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals i els plans de mobilitat efectius per a mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica.
L’objectiu del congrés, alineat amb la proposta de la Setmana Europea de la Mobilitat: “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” i que arriba després de la celebració del primer l’any 2019 i de la no celebració de l’esdeveniment l’any passat a causa de la pandèmia, és enfortir les eines de seguiment, activació i implantació de polítiques per la millora de la qualitat de l?aire al territori.
Fruït de la crisi sanitària, amb la Covid19, s’ha constatat el canvi que suposa la millorar de la qualitat de l’aire i la necessitat de la ciutadania de disposar i gaudir d’un espai públic per a les persones, per la seva salut, i d’un transport públic de qualitat.
Amb l’escenari excepcional actual, l’objectiu d’aquesta segona edició del Congrés, és seguir enfortint les eines de seguiment, activació i implantació de polítiques per la millora de la qualitat de l’aire al nostre territori, tant urbà com rural. Des de 2019, any de la seva posta a punt, aquest esdeveniment mediambiental bianual es postula com l’espai de referència en necessitats imperants al nostre sistema de salut, mediambiental i social. Amb una doble jornada matinal, el Congrés de Qualitat de l’Aire planteja un exhaustiu anàlisi de l’estat de la qüestió amb ponents de renom i la participació del públic, que enguany en podrà seguir el seu transcurs, a través d’un enllaç en streaming a www.congresaire.cat.
Eixos estratègics del Congrés
El Congrés aplega 7 ponències destacades, amb representants internacionals en certs casos, i 11 taules rodones temàtiques que recolliran els eixos estratègics: Les Zones de Baixes Emissions, els efectes de la Covid19 a nivell atmosfèric, la modelització de la qualitat de l’aire a escala urbana i regional, la rellevància de l’ozó i/o l’ús de bioindicadors, entre d’altres. Debats moderats per avalats experts en cada matèria, representant un comitè científic de referència en salut, enginyeria, mobilitat i recerca. Un videofòrum amb la projecció del documental “Something in the air” i una taula rodona amb especialistas de l’aire tancarà aquesta edició del Congrés. La Salut, les Emissions i els nous models urbanístics, els àmbits més rellevants Les dades continuen sent preocupants. La contaminació atmosfèrica és una de les majors causes de mort a escala global. La percepció social sobre la contaminació atmosfèrica i la consciència sobre els efectes que té sobre la salut de les persones ha crescut els darrers anys. Així les coses, les afectacions en termes de Salut pública i les Emissions en entorns industrials, urbans i rurals, així com també les noves línies de seguiment i avaluació, centren la majoria dels debats de la trobada bianual amb la qualitat de l’aire com a protagonista on també hi haurà un espai destacat per a l’urbanisme i la mobilitat, amb una immersió en el model de les “Súperilles” i les Zones de Baixes Emissions. En aquesta 2a edició del Congrés de Qualitat de l’Aire, els àmb