Dues empreses catalanes s’han endut els premis EMAS europeus d’aquest any

Es tracta de La Page Original, estudi de disseny gràfic de Badalona, que hi optava en la categoria de microorganitzacions, i Comexi Group Industries S.A.U, de Riudellots de la Selva que treballa en el sector dels envasos flexibles, principalment d'aliments i que hi participava en la categoria de grans organitzacions del sector privat.

Els representants de totes dues empreses van recollir el guardó ahir al vespre, en una cerimònia celebrada a Barcelona en el marc del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació. El director d’Economia Verda de la Comissió Europea, Kestutis Sadauskas, i la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, van ser els encarregats de lliurar-los-el.  

Les empreses guanyadores
La Page Original
és un estudi de disseny gràfic de Badalona amb tan sols tres treballadors que, adoptant criteris ambientals en la fase inicial del disseny, redueix el seu propi impacte ambiental i fa més eficients els productes finals dels clients.

Comexi Group Industries S.A.U, localitzat a Riudellots de la Selva, treballa en el sector dels envasos flexibles, bàsicament d’aliments. En destaca la reducció de l’impacte ambiental al llarg de la cadena de valor dels embalatges. L’ecoinnovació deriva de la combinació de dues tecnologies diferents, la impressió flexogràfica i l’offset, per aconseguir un procés d’impressió lliure de solvents i fotoiniciadors. L’empresa ha desenvolupat una patent i la màquina ja ha sortit al mercat. Els seus competidors han estat l’empresa de serveis ambientals austríaca Energie AG Oberösterreich Umwelt Service GmbH, el proveïdor d’automoció industrial alemany Schaeffler Technologies AG, l’empresa de restauració italiana Autogrill Villoresi Est, la seu maltesa de la multinacional de materials semiconductors STMicroelectronics, i la planta de ciment de CEMEX de la ciutat polonesa de Che³m.

El sistema de gestió ambiental EMAS
L’EMAS és el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (Eco-Management and Audit Scheme). És una eina d’ús voluntari disponible per a qualsevol organització que operi en algun sector econòmic de la Unió Europea o de fora i que vulgui assumir una responsabilitat ambiental i econòmica, millorar el seu comportament ambiental, i comunicar els seus resultats ambientals a la societat i a les parts interessades en general. El seu logotip garanteix la veracitat de la informació que faciliten les organitzacions que el llueixen. A Catalunya, la Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, és l’organisme competent per a la gestió del sistema.

Els sistemes de gestió ambiental, com l’EMAS, ajuden les organitzacions a millorar l’eficiència dels seus recursos, reduir riscos i donar exemple amb la declaració pública de bones pràctiques. Els costos d’implementació del sistema queden compensats amb escreix pels estalvis que genera.

Actualment a Catalunya 285 organitzacions han assumit aquest compromís i s’han registrat a l’EMAS. El nostre país es troba en la quarta posició d’Europa en nombre d’empreses registrades.

Comparteix-me:

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera