[foto]
Mobile World Congress: del 25 al 28 de febrer
L’organització del Mobile World Congress, l’associació GSMA, espera superar els 107.000 assistents de l’any passat, una xifra que ha crescut respecte als 51.000 visitants que va rebre en la seva primera edició barcelonina, quan encara es deia 3GSM. La companyia Apple estarà un any més absent del Mobile World Congress, ja que sempre presenta les seves novetats en actes propis.
La xarxa wifi del recinte de Gran Vía de L’Hospitalet és una de les més grans del món i permet fins a 64.000 connexions simultànies, gràcies a 1.600 punts d’accés instal·lats al llarg dels vuit pavellons.
El professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Carles Garrigues descobreix algunes de les tecnologies que poden marcar tendència en aquest congrés. 1) Mòbil plegable
Companyies com Huawei, LG, Samsung i Xiaomi presentaran els seus prototips o models de mòbils plegables, una tendència que, segons Garrigues, caldrà veure si es «consolida» o no. No seran els primers mòbils del mercat, ja que fa un mes l’empresa Royole va presentar a Las Vegas, en el marc del Consumer Electronics Show, el seu model FlexPai, una combinació de telèfon intel·ligent i tauleta que en doblegar-se té dues pantalles de quatre polzades. Huawei resoldrà el misteri el dia 24 de febrer a les 14.00 h, tal com va anunciar fa alguns dies al seu compte de Twitter. Quatre dies abans, Samsung ho aprofitarà per a presentar en un acte propi a San Francisco l’S10, el seu mòbil insígnia, i el seu model de mòbil plegable, que també es podrà veure a Barcelona. Garrigues deixa clar que els aparells que es veuran a l’MWC «no seran els telèfons plegables del futur, sinó els primers dispositius d’aquesta nova tendència, que caldrà veure com evoluciona».
2) Tecnologia 5G
Ja fa anys que la tecnologia 5G, encara en fase de desenvolupament, s’ha convertit en una de les protagonistes del congrés. Garrigues explica que enguany companyies com Huawei, Xiaomi i LG ho aprofitaran per a presentar els primers telèfons compatibles amb la tecnologia 5G. L’expert recorda que aquesta tecnologia té un objectiu triple. Vol, d’una banda, augmentar la densitat de dispositius connectats a la xarxa (cosa que evita, per exemple, que en esdeveniments multitudinaris ens quedem sense cobertura) i, d’una altra, reduir la latència, és a dir, el temps de resposta que triga un dispositiu des que rep una ordre fins que l’executa. Això, per exemple, és vital en cotxes autònoms, que poden reaccionar a situacions crítiques i inesperades amb rapidesa. Finalment, el tercer gran objectiu d’aquesta tecnologia 5G és que l’usuari guanyi amplada de banda de connexió. Així, per exemple, la tecnologia 5G podria permetre en el futur baixar una pel·lícula al mòbil en pocs segons.
3) Lector d’empremtes sota de la pantalla
La tendència a situar el lector d’empremtes sota de la pantalla, cosa que durant el 2018 ja s’ha començat a fer en alguns aparells, és, segons Garrigues, una tendència de futur que es consolidarà. En un apunt publicat el 31 de gener passat al blog dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Garrigues explicava que el hòlding empresarial xinès BBK, propietari de les marques xineses Oppo, Vivo i OnePlus, va ser capdavanter a incorporar un lector d’empremtes d’aquest tipus. Aquest expert explica que Samsung apunta cap aquest camí i que el futur S10 incorporarà un sensor d’empremtes basat en ultrasons utilitzant la tecnologia Qualcomm, tecnologia ultrasònica que permet construir un model en 3D de la nostra empremta.
4) Més de tres càmeres
Un mòbil amb cinc càmeres? No és ciència-ficció. La companyia sueca Nokia té previst presentar el 24 de febrer a Barcelona, un dia abans de començar l’MWC, el seu Nokia 9, que disposa de cinc càmeres a la part posterior. Es tracta d’un pas més en l’aposta d’incloure almenys tres càmeres que des de fa temps ja fan moltes companyies. Garrigues explica que la triple càmera a la part posterior ja es pot veure en models com ara el Huawei P20 pro, l’LG V40, l’Oppo R17 Pro o el Vivo XPlay 7, entre altres. Samsung, el mes d’octubre passat, ja va treure al mercat un telèfon amb quatre càmeres posteriors, el Galaxy A9. S’espera que el nou model insígnia de Samsung, l’S10, en tingui cinc, tres a la part posterior i dues de frontals. Garrigues explica que cada una de les diferents càmeres que incorpora el mòbil té una funció diferent. Així, per exemple, algunes tenen la funció de teleobjectiu, que permet aconseguir un zoom òptic sense perdre qualitat d’imatge; altres fan l’efecte de gran angular, per a obtenir imatges més àmplies; o el de desenfocament, per a fer fotos amb efecte bokeh; o tenen la funció monocrom, per a fotos en blanc i negre. Precisament, la xinesa Oppo presentarà en el marc del congrés un zoom òptic sense pèrdues (lossless) 10x, tecnologia que permetrà fotografiar objectes o persones de lluny sense perdre detalls o qualitat en la foto.
5) Realitat augmentada
La companyia informàtica nord-americana ja va avançar el 2017 que treballava en una segona versió de la seva unitat de processament hologràfic i que tindria funcions d’intel·ligència artificial.
6) Bateries que durin
El fabricant de piles Energizer presentarà en aquesta edició de l’MWC diversos terminals, un dels quals serà un dispositiu amb una bateria potent, de 18.000 mAh. Els fabricants diuen que amb aquesta bateria l’aparell pot estar fins a 50 dies encès en mode d’espera, es pot escoltar música quatre dies seguits sense parar o reproduir vídeos durant dos dies. Amb tot, Garrigues pensa que aquest telèfon continuarà utilitzant una bateria d’ió liti, motiu pel qual no hi haurà un gran salt qualitatiu en tecnologia de bateria, sinó una bateria més grossa que farà que l’aparell pesi més.
7) El foradet que substitueix el notch
La tendència a convertir tota la part frontal del telèfon en pantalla va fer que els fabricants adoptessin diverses opcions a l’hora d’introduir, per exemple, el sensor d’infrarojos, la càmera frontal o el lector d’empremtes dactilars. L’iPhone va marcar tendència quan el 2017 va introduir una pestanyeta a la part superior de l’aparell, anomenada notch, per a incloure aquestes funcions. Garrigues explica que, segons els rumors, la mateixa Apple renunciarà al notch en un futur i el substituirà per un foradet a la pantalla, com ja han provat Samsung i Huawei.
[foto]
Mobile Social Congress: 26 i 27 de febrer
«El Mobile Social Congress no és ni l”anti-MWC’ ni la vessant social del Mobile World Congress, sinó un espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació, un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress». Així ha definit el Mobile Social Congress Laia Fargas Fursa, coordinadora del congrés
L’MSC acollirà ponents d’arreu del món però també d’entitats de l’economia social i solidària catalanes que ja treballen amb un model alternatiu de consum de productes electrònics i serveis tecnològics, L’aposta per presentar un model alternatiu al que s’impulsa des del Mobile Wolrd Congress, però sense formar-ne part és una «aposta política», segons ha respost Laia Fargas davant les preguntes de la premsa sobre la possibilitat d’integrar-se com un espai més de l’MWC. SETEM Catalunya i la resta d’entitats tant europees com catalanes que treballen en l’organització de l’MSC interpreten el congrés com «una campanya en sí mateixa» que dura al llarg de tot l’any, tot i tenir una concreció física en les dues jornades de febrer a Barcelona.
L’MSC busca visibilitzar aspectes relacionats amb la indústria tecnològica que queden silenciats en l’MWC, com els greus impactes socials i ambientals que sostenen el model de producció i consum actuals, però alhora fer d’altaveu d’experiències, organitzacions i col·lectius que construeixen sobirania tecnològica a partir d’un model més sostenible. Una visió integral dels impactes de tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica, de la mina a l’abocador
El Mobile Social Congress 2019 aportarà una visió holística i integral dels impactes que genera tot el cicle de la cadena de subministrament de la indústria electrònica, des de la mina on s’obtenen les matèries primeres fins a l’abocador on acaben la majoria d’equips al cap de poc temps de la seva comercialització. El fil conductor de l’MSC d’aquest any serà el de l’«esclavatge modern» o «esclavatge 2.0» i posarà especial èmfasi en els impactes ambientals, però també de vulneració de drets laborals de les persones treballadores en la indústria electrònica. Entre altres, s’hi presentarà un informe sobre la vinculació entre el risc de suïcidi de les persones que treballen a la indústria tecnològica a la Xina i les precàries condicions laborals en aquestes manufactures, proveïdores de les principals marques tecnològiques mundials. També, però, s’hi parlarà sobre el retrocés en els drets laborals en països europeus on té implantació aquest tipus
d’indústria, com Hongria o la República Txeca.
El 26 de febrer l’MSC s’obrirà amb la projecció del documental «Projecte Mòbil» i una taula rodona on es presentaran informes sobre els impactes socials i ambientals de la mineria a Xile, Armènia i Zàmbia
Serà en aquesta primera jornada quan s’analitzaran les condicions de treball en la manufactura de l’electrònica i la seva vinculació amb els suïcidis a fàbriques a la Xina, o els retrocessos en matèria de drets laborals en països d’Europa de l’Est. Alhora s’hi farà una ‘restart party’ i una ‘install party’ simultànies amb un equip de persones reparadores i instal·ladores de diferents eines de programari lliure. D’una banda, s’aprendrà a allargar la vida dels dispositius electrònics i, també, a reprendre el control sobre les comunicacions i dades amb l’ús de programari lliure.
La segona jornada de l’MSC se centrarà en el poder de la compra pública responsable per exigir el respecte dels drets laborals en la indústria electrònica, i s’hi compartiran bones pràctiques de diferents administracions públiques, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona.
Així mateix, s’hi explicaran experiències de col·laboració entre l’economia solidària, les empreses i el sector públic per tancar el cicle de la cadena amb la reutilització, reparació i reciclatge d’aparells electrònics. Finalment es mostraran propostes alternatives amb un taller sobre consum i ús responsable de mòbils, un altre sobre cocreació d’eines ‘cloud’ lliures i un tercer taller amb un joc de rol que permetrà aprendre a controlar les dades que deixem a la xarxa .