Dia Mundial de les zones humides

D'acord amb el Conveni Ramsar, tractat internacional per a la conservació i l' ús sostenible de les zones humides, el 2 de Febrer és el Dia Mundial de les Zones Humides. Aquesta Convenció Internacional, que va ser ratificada per l'estat espanyol el 1982, pretén aturar la pèrdua i la invasió progressiva de les zones humides, tot reconeixent les seves funcions ecològiques fonamentals i el seu valor econòmic, cultural, científic i recreatiu.

Enguany, entitats com és el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-MIT) estan treballant intensament per tal que certs espais de la conca del Ter, concretament els meandres i les illes del tram mig-alt del Ter (situats entre els municipis de Torelló i Roda de Ter i que formen part d’un projecte de custòdia fluvial anomenat ‘Riberes del Ter’) siguin inclosos a l’inventari de Zones Humides de Catalunya. Això permetria protegir hàbitats i espècies de fauna i flora de gran interès natural.
D’altra banda, DEPANA, ha proposat la inclusió a la Convenció Ramsar de 17 zones humides catalanes que actualment compleixen amb els criteris de la convenció internacional. Entre aquestes zones humides DEPANA destaca el Delta del Llobregat, pel seu valor estratègic a la conca mediterrània i per la seva localització.

La convenció internacional

El nom oficial del Conveni Ramsar és Convenció relativa a les zones humides d’importància internacional especialment com hàbitat d’aus aquàtiques. La convenció es va desenvolupar i adoptar pels estats participants en una trobada a Ramsar (Iran) el 2 de febrer de 1971 i va entrar en vigor el 21 de desembre de 1975.

Al principi, els països signants van ser 18, i actualment en són més de 150. La llista Ramsar de zones humides d’importància internacional inclou més de 1.550 zones que cobreixen aproximadament 1.339.000 km². L’estat amb més nombre de zones és el Regne Unit amb 163; i l’estat amb la major àrea de zones humides llistades és el Canadà amb més de 130.000 km².

Els signataris es troben cada tres anys a la “Conferència de les parts contractants” (COP), la primera es va dur a terme a Cagliari, Itàlia el 1980. Es van introduir esmenes a la convenció original a les conferències de París el 1982 (Protocol de París) i Regina el 1987 (Esmenes de Regina).

Existeix un comitè permanent, un grup d’examen científic i tècnic (STRP) i un secretariat. La seu central es troba a Gland, Suïssa i és compartida amb la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i els Recursos Naturals).

Per més informació: https://www.ramsar.org/, https://www.ramsarcommittee.us/

Altres actuacions

Inauguració d’ una ruta turística a l’Estany de Sils

La nova ruta, que ha estat inaugurada oficialment dissabte 6 de febrer en motiu de la celebració del Dia mundial de les zones humides, el 2 de febrer, és un recorregut multimèdia guiat per GPS que permet descobrir els secrets de l’estany de Sils, a la comarca de la Selva, a partir d’una experiència interactiva.

La ruta ha estat inaugurada pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat de la directora general del Medi Natural, Núria Buenaventura, i del director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge, Emili Santos. Tanmateix, el conseller Baltasar ha inaugurat conjuntament amb l’alcalde de Sils, Martí Nogué, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, un itinerari turístic electrònic de l’Estany de Sils.

L’estany de Sils és un espai natural protegit inclòs en el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Catalunya i forma part de la xarxa Natura 2000. Aquest espai està inclòs en l’inventari de zones humides de Catalunya elaborat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Exposició al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Fins el 28 de febrer.
“El Parc i Ramsar: La importància de les zones humides per a la vida a la terra” a la Casa del Parc Nacional d’Espot.

Sortida en bicicleta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
Dissabte, 6 de febrer – “La nova ruta dels estanys”
El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà donarà a conèixer la nova ruta dels estanys per descobrir la biodiversitat del Parc. Aquesta passejada amb bicicleta matinal serà triple pels tres punt de sortida a Palau-saverdera, a Peralada i a Castelló d’Empúries.
Durada: 2 h. Més informació 972-45 42 22

Senderisme interpretatiu al Parc Natural de l’Alt Pirineu
Dissabte, 6 de febrer – “Sortida a la Mollera d’Escalarre”
El Parc Natural de l’Alt Pirineu acull un important nombre d’ecosistemes aquàtics diferents, entre ells la Mollera d’Escalarre i els Aiguamolls de la Torrassa. Et convidem a descobrir qui s’amaga entre la vegetació, o dins i fora de l’aigua, a través d’aquesta passejada matinal de descoberta d’aquest espai tan singular.
Sector: Valls d’Àneu (Escalarre i la Guingueta d’Àneu).
Guiatge: Obaga, activitats d’interpretació i estudi del medi.
Durada: Activitat de mig dia de baixa dificultat. Cal inscripció prèvia al 973- 62 23 35.
Recomanacions específiques: Cal portar molta roba d’abric, guia d’identificació d’ocells i de vegetació, prismàtics, llibreta per anotar o dibuixar i càmera fotogràfica.

Sortida en bicicleta al Parc Natural del Delta de l’Ebre
Diumenge, 7 de febrer – “Amposta – Ullals – Casa de Fusta”
Sortida en bicicleta de mig dia per conèixer un dels llocs més enigmàtics del Delta: els ullals de Baltasar. Els ullals constitueixen la zona de surgències subterrànies permanents d’aigua dolça continental més important del Delta. Situats entre Sant Carles de la Ràpita i Amposta, sumen un total de 10,5 hectàrees envoltades per horts i arrossars.

La flora dels ullals és molt peculiar, amb les sorprenents nimfea blanca i la utriculària, única planta insectívora del Delta. A més, són l’hàbitat de diverses espècies de peixos, entre les quals destaquen l’espinós, el fartet i el samaruc, espècies endèmiques de la península Ibèrica, que estan en perill d’extinció.

Trobada a les 9 h, a l’oficina d’informació turística d’Amposta. Inscripcions i informació: Tel. 977- 48 21 81

Educació ambiental del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
Dimarts, 9 de febrer. “Els nostres veïns”
Presentació del material didàctic i el programa d’educació ambiental “Els nostres veïns”.
A les 18 hores al Servei Educatiu de l’Alt Empordà a Figueres.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...