Descoberta una nova espècie d’insecte entre l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt Penedès, el llagost-pedra d’Ancosa

El Servei de Fauna i Flora, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha descobert una nova espècie d'insecte, el llagost-pedra d'Ancosa (Prionotropis ancosae), un ortòpter localitzat únicament a la Plana d'Ancosa, un altiplà rocallós calcari situat a leextrem meridional de l'Anoia, a frec de l'Alt Camp i l'Alt Penedès. La descoberta s'ha fet en el marc dels treballs de seguiment i censos de les espècies d'invertebrats amenaçats, i arran d'un avís dels naturalistes Xavier Bayer i Francesc Guasch.

[foto] 

Els científics van notificar l’any 2014 la presència en aquest punt del que, en principi, es creia que era el llagost-pedra de timoneda (Prionotropis flexuosa), del qual només se’n té constància a la timoneda d’Alfés (Segrià). Posteriors inspeccions de tècnics del Servei de Fauna i Flora, i de membres del Cos d’Agents Rurals, a la zona, amb exàmens als exemplars que van trobar els anys successius, van determinar que es tractava d’una espècie diferent a la que vivia a la timoneda.

Alt grau d’amenaça
La nova espècie descoberta passa a ser un dels insectes més amenaçats de Catalunya, conjuntament amb el llagost-pedra de timoneda. Té una àrea de distribució molt restringida, és de gran raresa i la densitat d’exemplars de les seves poblacions és molt escassa en aquest ecosistema estèpic, de l’ordre dels vuit exemplars per cada mil metres quadrats.

La Plana d’Ancosa és un espai protegit segons el Pla d’espais d’interès natural (PEIN), aprovat l’any 1992 i la Llei 12/1985 d’Espais Naturals (Decret 328/1992 de 14 de desembre). L’aïllament d’aquest altiplà ha propiciat que, durant milions d’anys, s’hagi anat diferenciant l’espècie de llagost-pedra d’Ancosa de la resta d’espècies d’aquest grup.

Només vuit espècies al món
En tot el món existeixen només vuit espècies d’aquest gènere d’ortòpters, que es distribueixen per les zones estèpiques d’Europa i Àsia. Les seves principals amenaces són la destrucció dels hàbitats, poc valorats en general, la sobrepastura i les activitats agrícoles intensives.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha creat un protocol de censos i ha dissenyat la metodologia adient per elaborar el pla de conservació d’aquesta espècie tan interessant des del punt de vista de la biodiversitat.

Comparteix-me:

Viladecans celebra durant tot l’any el títol de Ciutat Verda Europea Green Leaf 2025

La ciutat catalana de Viladecans (Baix Llobregat) i la italiana de Treviso han estat escollides ciutats verdes europees de menys de 100.000 habitants per aquest 2025. El premi reconeix els...

Fernando Valladares: “Al món al qual anem els avions no tenen cabuda”

En el recurrent debat sobre la possible ampliació de l'aeroport de Barcelona-el Prat, atiat aquestes darreres setmanes per la compra de la Casa Gomis del Prat de Llobregat per part...

Barcelona es mobilitza contra el caos climàtic, els genocidis, les guerres i el feixisme

Barcelona és una de les vint-i-vuit ciutats europees que aquest cap de setmana s'uneixen a la mobilització The Surge, traduïda al català com L'Embranzida, una marxa coordinada a nivell internacional...