Desarticulat un grup criminal dedicat a la captura, tràfic i comerç clandestí de fauna protegida

Es calcula que aquesta organització hauria pogut moure uns 150.000 euros al mercat negre en transaccions clandestines d'ocells. Les indagacions apunten que les persones investigades portaven dos anys realitzant periòdicament viatges des d'Andalusia fins a Catalunya i s'estima que han pogut moure un volum total d'uns 10.000 exemplars d'ocells de diferents espècies. Durant l'operatiu s'ha efectuat l'entrada i registre a un habitatge de Sabadell on s'han intervingut un total de 260 exemplars d'ocells protegits que anaven destinats al comerç il·lícit.

 [foto]

En en aquesta actuació s’‘han comissat 260 ocells fringíl·lids 

Membres del cos d’Agents Rurals de l’Àrea Regional de Barcelona han desarticulat una organització criminal dedicada a la tinença, el tràfic i el comerç d’espècies protegides. Les investigacions efectuades per membres del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals apunten que els membres d’aquest grup organitzat exercien diferent tasques: uns aconseguien ocells caçats furtivament a la província de Cadis; altres transportaven periòdicament els ocells capturats il·legalment des d’Andalusia fins a Catalunya on, finalment, una tercera part del grup s’encarregava de comercialitzar els ocells a mercats clandestins de diferents ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El 7 d’agost, després de mesos d’investigació, es va efectuar l’entrada i registre a un domicili de Sabadell (Vallès Occidental) que va permetre intervenir un total de 260 ocells de cinc espècies diferents: 117 caderneres, 68 pinsans comuns, 46 verdums, 15 passerells comuns i 14 pinsans mecs. Els ocells intervinguts es trobaven engabiats i en voladores ubicades en diverses habitacions de la planta baixa de l’habitatge en condicions molt deficients de manteniment i benestar animal, sense disposar de cap llicència municipal d’activitat ni declaració de nucli zoològic. La persona a qui se li han intervingut els ocells seria reincident, ja que havia estat condemnada recentment mitjançant sentència ferma per un delicte contra la fauna.

Durant l’escorcoll també es van intervenir indicis documentals de les transaccions econòmiques il·lícites i 19.500 euros en metàl·lic procedents del comerç clandestí de fauna. Els presumptes fets delictius derivats d’aquesta actuació poden ser constitutius de diversos delictes continuats contra la fauna, de maltractament animal i d’organització criminal.

Les actuacions practicades han sigut dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell en coordinació amb la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Els ocells intervinguts han sigut traslladats pels agents a centres on passaran una revisió veterinària i iniciaran la seva recuperació i reintroducció al medi natural.

Els Agents Rurals ja havien comissat 1.214 ocells l’agost de 2019

La informació obtinguda d’aquella operació ha permès descobrir que els traficants continuaven amb les activitats il·lícites. Els agents havien detectat que per evitar ser sorpresos i esquivar la vigilància policial, el grup havia canviat el modus operandi utilitzant diferents vehicles llançadora per alertar de possibles controls policials i poder avisar al segon vehicle que transportava els ocells.La investigació d’aquesta organització va permetre, durant el mes d’agost de 2019, que el Cos d’Agents Rurals intervingués durant el seu transport 1.214 ocells protegits provinents d’Andalusia. L’actuació es va produir al peatge de Martorell de l’-AP7 i va permetre identificar a dos dels traficants.

 Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera i pinsà mec).

Des de l’any  2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids. Tot i així, l’activitat ocellaire de concursos de cant no ha disminuït, fet que ha incentivat l’establiment d’un mercat negre sobretot a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona d’aquest tipus d’ocells.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...