Denuncien l’anterior director general d’Energia i Mines per presumpte delicte de prevaricació en l’autorització del projecte eòlic Lo Vedat del Pany

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, Gepec ha decidit denunciar l'anterior director general d'Energia i Mines després d'esgotar les vies administratives intentant rebre una resposta de les diferents administracions implicades,en el projecte del Parc Eòlic "Lo Vedat del Pany" de Riudecols sense haver obtingut cap explicació o raonament fonamentat que justifiqui com es pot renovar l'autorització administrativa d'un projecte caducat sense iniciar de nou el tràmit d'avaluació d'impacte ambiental. Segons el Gepec les diferents il·licituds detectades,en aquest procés els ha fet decidir a emprendre la via penal interposant la corresponent denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme contra el senyor Pere Palacín Farré, cessat en el seu càrrec fa pocs mesos, i a demanar que el Fiscal obri una investigació que suposi l'aturada de les obres del projecte eòlic i que es declari nul·la la resolució atorgada el novembre de 2019 i que està comportant la destrucció del territori i greus impactes sobre la zona.

[foto]

Membres de les entitats contràries al projecte eòlic de Lo Vedat del Pany fent un cartell aquest dimarts 22 de setembre en un nou acte reivindicatiu

La tramitació del projecte eòlic “Lo Vedat del Pany” va iniciar-se l’any 2005 promogut per Esbrug S.L tot i que, un cop obtingudes les autoritzacions i no exempt de polèmica, les obres del projecte no s’hagin iniciat fins aquest mes de setembre.

Segons explica el Gepec, en un comunicat fet públic avui “l’aprovació del Decret Llei 16/2019 al Desembre de l’any .passat, ha servit per ressucitar alguns d’aquests projectes que varen quedar completament abandonats per manca de rendibilitat. En el cas del Vedat del Pany ha calgut una mica d’ajuda per part de la Direcció General d’Energia i Mines, que ha hagut de fer mans i mànigues per treure’s de la butxaca una autorització caducada fa una dècada. El temps fixat a l’autorització de 2009 per iniciar les obres s’establia en dos anys, i no ens consta cap pròrroga ni modificació feta abans de 2019.”

El comunicat, que te la voluntat de recollir els indicis que ha fet al Gepec  presentar la denúncia, acusa l’anterior director general d’Energia i Mines, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement, de cometre un presumpte delicte de prevaricació “per a que el promotor del projecte eòlic Lo Vedat del Pany obtingués de forma inusitadament ràpida i eficient les llicències d’obra dels dos municipis afectats” (Riudecols i Duesaigües) “no tant per la seqüència dels fets, que no deixa de ser sorprenent, sinó per la manca de cautela administrativa en renovar una autorització que havia caducat feia una dècada”. El comunicat continua dient que “ la declaració d’impacte ambiental també estava caducada, segons un dictamen jurídic fet pel Departament de Territori en relació a altres projectes anàlegs de la Terra Alta, que conclou afirmant que la vigència hauria estat de cinc anys”.

Pel Gepec el més sorprenent és que “el propi Departament de Territori va respondre de forma oficial a GEPEC-EdC que el Departament d’Empresa coneixia que aquests projectes tenien la declaració d’impacte ambiental caducada, setmanes abans de renovar l’autorització administrativa de Lo Vedat del Pany.

El comunicat continua explicant el relat dels fets: “Tot plegat va comportar que a finals de Novembre de 2019 el senyor Palacín signés la modificació de l’autorització administrativa de 2009 sense ni tan sols consultar al Departament de Territori si era preceptiu o no reformular la Declaració d’Impacte Ambiental, basada en informes tècnics de l’any 2008 i publicada al 2012. Entre aquests informes s’hi trobarien el seguiment de les parelles d’àliga cuabarrada de la zona de Puigcerver-Alforja. No només cal tenir en compte la situació actual d’aquesta espècie i l’impacte que en pot suposar la construcció del polígon eòlic. També cal tenir en compte els canvis normatius i els nous elements ambientals a considerar, tant des del punt de vista urbanístic com des del punt de vista de l’avaluació d’impacte ambiental”.

Pel Gepec “val la pena ser conscient que el projecte de Lo Vedat del Pany, tot i tramitar-se de forma “independent”, no deixa de ser l’ampliació del Parc Eòlic Collet dels Feixos i Mas de la Potra”

El comunicat explicatiu de la denuncia interposada pel Gepec continua dient que “el resultat de les accions irregulars del senyor Palacín i dels Ajuntaments de Riudecols i Duesaigües no és altre que la reactivació d’un conflicte territorial que ja s’havia iniciat amb les pedreres i que ha tingut continuïtat amb els impactes ambientals i paisatgístics de les energies renovables mal planificades”.

El comunicat afegeix que “la central eòlica de Trucafort va ser de les primeres en trinxar el Baix Camp i convertir la Serra de l’Argentera en un cementiri de gegants metàl·lics” i que “en cap moment el Departament d’Empresa i Coneixement ha tingut en compte la capacitat de càrrega de la comarca i els impactes acumulatius de tenir altres parcs eòlics en funcionament a escassa distància de Lo Vedat del Pany”.

Des del punt de vista urbanístic, continua el comunicat del Gepec “el propi POUM de Riudecols contempla explícitament la protecció de l’entorn de Puigcerver, incloent-hi el GR-7, camí públic des d’on s’han iniciat les obres. Val a dir que els 10 aerogeneradors autoritzats anys enrere es situarien a banda i banda del GR-7, convertint aquest camí forestal en un lloc sorollós, desagradable i fins i tot perillós, doncs estem davant de màquines de dimensions gegantines amb elements mòbils de pes elevat. Tampoc es pot menystenir el risc d’incendi, en un àmbit 100% forestal. Estem valorant la possibilitat de presentar una denúncia contra els responsables municipals”.

El comunicat continua lamentant el desenllaç de tot plegat hagi estat “la concessió de les llicències d’obres mesos enrere i l’inici de l’activitat destructiva del promotor Esbrug S.L. tot just a finals del mes d’Agost d’enguany. Les obres, com era d’esperar, estan tenint un impacte ambiental sever sobre un dels alzinars millor conservats del Baix Camp, sobre una de les unitats de paisatge més emblemàtica entre el Baix Camp i el Priorat i sobre un espai simbòlic per als habitants dels tres municipis que defensen l’entorn de l’ermita de Puigcerver com a espai de repòs, natura i espiritualitat. Però això no és tot, perquè les obres també estan destruint espècies de flora amenaçada, com el Cistus populifolius que només es troba citat en tres localitats a tota Catalunya (l’Aleixar, l’Argentera i Riudecols). Cal destacar que aquesta estepa, pròpia de terrenys silícics, té el màxim nivell de protecció a Catalunya i es troba catalogada com a “Vulnerable” a l’Annex 2 del Decret de Flora Amenaçada, i per tant no només cal protegir l’espècie sinó també el seu hàbitat. A banda, també s’està produint afectació directa sobre altres espècies vegetals de notable interès botànic, com el boix grèvol i el Doronicum plantagineum, presents a l’entorn de Puigcerver.” Finalment, i davant de les evidències aportades a Fiscalia, el Gepec espera “que es depurin les responsabilitats penals que, indiciàriament, apunten a l’anterior director general d’Energia i Mines, senyor Pere Palacín Farré, com a cervell de la trama especulativa de l’empresa Esbrug SL” i desitja “que el Fiscal obri una investigació que permeti, en primera instància, aturar les obres del projecte eòlic. I de retruc, que es declari nul·la de ple dret la resolució atorgada pel senyor Palacín al novembre de 2019 i que està comportant la comissió de delictes ecològics amb greus impactes sobre la gea, flora i fauna de Puigcerver”.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...