Per a Llebot, “l’esforç eficaç de tots, de la societat, dels ens locals i de les empreses, ha possibilitat que Catalunya, el model català, sigui avui en dia un model i referent per a molts països”. Per la seva banda, el director de l’ARC ha volgut destacar els avenços que s’han produït els darrers 20 anys en matèria de gestió de residus:
· La recollida selectiva de residus municipals ha passat de l’1,4% (1993) a gairebé el 40% (2012);
· Dels 947 municipis de Catalunya, 732 han implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica;
· El teixit empresarial dedicat a la gestió de residus ha passat de 24 gestors autoritzats l’any 1993 a més de 870 l’any 2012;
· Els sistemes integrats de gestió de residus contribueixen, mitjançant l’assumpció del principi de responsabilitat ampliada dels productors, a la gestió adequada de bona part dels productes que posen a la venda quan esdevenen residus;
· Hi ha més de 3.000 transportistes autoritzats de residus, que traslladen els residus des dels productors fins els gestors.
L’ARC està treballant en el nou Programa General de Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020. Aquest programa es desplegarà amb el màxim consens, juntament amb tots els ens locals de Catalunya i agents socials, econòmics i empresarials, per tal de seguir avançant i amb la mirada posada als nous objectius i reptes que plantegi la Unió Europea.