Tot i que la COP29 ja hauria d’haver celebrat el ple de cloenda, encara no s’ha acordat el document final que s’ha de convertir en la declaració de la cimera que inclogui les qüestions clau que acontentin el sud global. Les negociacions continuen
El nou esborrany de text final, que impulsa la darrera ronda de converses durant aquest cap de setmana, demana que l’objectiu global de finançament climàtic assoleixi “almenys 1,3 bilions de dòlars el 2035”, però deixa de banda detalls com les subvencions, o els préstecs i com es recaptaran aquests fons.
S’espera que les delegacions a Bakú continuïn negociant sobre diverses qüestions clau com els detalls sobre el paper dels països desenvolupats a l’hora de proporcionar aquest nou finançament, un objectiu global d’una transició justa i un camí clar a seguir tant en l’adaptació com en la mitigació
Es preveu que el ple de la conferència es torni a reunir aquest dissabte per treballar cap a un acord definitiu.
La Presidència ha remès una nota en què reconeix que el text que ha de quantificar els diners per a l’emergència climàtica (Nou Objectiu Col·lectiu Quantificat-NCQG) inclou una quantitat de 250.000 milions anuals per al 2035 incloent-hi totes les fonts, que reflecteix l’oferta que han realitzat els països desenvolupats. A partir d’aquí, la Presidència fa “una crida a totes les parts a treballar juntes per augmentar el finançament destinat als països en desenvolupament per a l’acció climàtica”.
Això ha generat una resposta immediata dels països en desenvolupament. I també de la societat civil representada per diferents organitzacions observadores.
Els passadissos de la COP s’han convertit, un any més, en una sala d’espera, on s’ha abandonat la formalitat dels dies anteriors a l’espera que es presenti un text definitiu que pugui recollir l’aprovació de totes les parts al plenari i que tanqui la COP29 amb “certa dignitat”.
Des de la primera cimera celebrada el 1995, cada any el desenvolupament de les negociacions tendeix a estendre’s més enllà de la data marcada inicialment per al final de la cimera, amb el rècord de la COP21 (Madrid, 2019).