Consulta pública per protegir el cel nocturn a través de la regulació de l’enllumenat

Amb l'objectiu de protegir el medi nocturn, el Departament de Territori i Sostenibilitat vol modificar el decret de desplegament de la llei que regula ordenació ambiental de l?enllumenament. Per tal de copsar l'opinió tant de la ciutadania en general com dels subjectes i les organitzacions representatives que en resultarien afectades, es posa en marxa el procés per a la realització d'una consulta prèvia, tal i com preveu la llei del procediment administratiu de les administracions públiques. El període per participar-hi ha començat el 20 d'octubre i s'allargarà fins el 20 de novembre.

[foto]

Amb l’objectiu de copsar l’opinió de la ciutadania en general i dels subjectes i les organitzacions representatives potencialment afectats en cada cas, i donant compliment a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques que a l’article 133.1 preveu l’exigència d’una consulta prèvia a la redacció d’avantprojectes de llei o projectes de reglament (decrets i ordres), s’obre un període de consulta pública prèvia sobre el Projecte de modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn que el Departament de Terreitori i Sostenibilitat té previst elaborar.

Per això, el Departament ha iniciat el tràmit de consulta pública de participació del Projecte de modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. D’aquesta manera, el Govern promou la col·laboració ciutadana i de les entitats implicades en l’elaboració d’aquesta normativa, d’acord amb la voluntat de potenciar el Govern obert i l’empoderament de la ciutadania en la presa de decisions.
La iniciativa s’ha establert per adequar la norma a les diferents novetats que s’han produït des de la seva aprovació i que motiven la conveniència de modificar-ne algunes previsions. Entre els aspectes principals de la reforma que es planteja destaquen:

  • L’adequació de les previsions del Decret als nous reglaments de la Unió Europea, que estableixen els requisits d’eficiència energètica i d’etiquetatge ecològic de les fonts lluminoses.
  • L’adequació de les previsions de làmpades permeses del Decret a les tecnologies disponibles al mercat, tenint en compte l’evolució dels darrers anys.
  • El desplegament dels procediments previstos en el Decret per a la declaració dels espais de medi nocturn protegit i l’establiment de criteris tècnics per a la seva gestió.
  • El desplegament per a les grans instal·lacions d’il·luminació d’un procediment per a la verificació periòdica de les prescripcions que els obliga la normativa actual, de manera que aquest s’ajusti a les seves especificitats i sigui el més racional possible.

Les aportacions es poden fer a través del portal participa.gencat.cat/regulations fins el 20 de novembre de 2020.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...