Consell d’Empreses per a l’Economia Verda

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya planteja la creació d'un Consell d'Empreses per a l'Economia Verda. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha exposat la idea durant el Fòrum sobre Creixement Verd que se celebra aquest dijous a Gal·les. L'organisme serviria per donar suport a les corporacions que porten a terme comportaments i pràctiques sostenibles.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s’ha mostrat convençuda que “els països més ben situats per superar la crisi econòmica són aquells fortament compromesos amb models de creixement sostenible basat en l’economia verda i circular, l’eficiència dels recursos i la transició cap a una economia baixa en carboni. Aquests models suposen enormes oportunitats per a la majoria dels sectors econòmics en termes de competitivitat, innovació i creació d’ocupació”. Ho ha defensat aquest dijous a Cardiff (Gal·les) durant la celebració del Green Growth Forum, una trobada organitzada pel govern d’aquest país per mostrar el potencial de l’anomenat “creixement verd” i de l’economia baixa en carboni, basada en els històrics acords signats a la Cimera del Clima de París el passat mes de desembre. En la ponència també han intervingut el director de Medi Ambient de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Simon Upton, i el representant permanent per al Canvi Climàtic del Govern britànic, David King.

Segons Subirà, “un major nivell d’integració de la sostenibilitat dins de les economies fa que els nostres països siguin més resistents a les crisis econòmiques, socials i ambientals, i menys dependents dels materials i de l’energia”, ha raonat. En aquest sentit ha posat en valor l’aposta de Catalunya per l’economia verda i circular per a harmonitzar el desenvolupament econòmic amb els recursos limitats del planeta, la protecció del medi ambient i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. La secretària ha exposat l’Estratègia d’Impuls a l’economia verda i a l’economia circular com a full de ruta del Govern català, integrat de forma transversal en totes les seves polítiques. En concret, ha parlat de les cinc polítiques clau a què fa referència l’estratègia: La generació de demanda i la creació de mercats; la millora en l’accés al finançament; l’estimulació del desenvolupament de la recerca i la innovació; l’impuls de la internacionalització; i la promoció de l’ocupació i l’esperit empresarial.

Un sistema energètic baix en carboni

Subirà ha avançat que el Govern vol explorar el potencial que pot tenir la creació d’estructures més institucionalitzades, com pot ser el cas d’un Consell d’Empreses per a l’Economia Verda, així com la quantificació dels beneficis econòmics, socials i ambientals d’aplicar polítiques d’economia verda als sectors econòmics líders de Catalunya. L’organisme serviria per donar suport a les corporacions que despleguen comportaments i pràctiques sostenibles.

La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, intervindrà igualment al fòrum amb una ponència centrada en la transició cap a un sistema energètic baix en carboni. Rius exposarà els treballs que ha fet el nostre país en aquest sentit, com ara el Pla d’Energia i Canvi Climàtic 2020, el Pacte Nacional per a la Transició Energètica i el projecte de Llei de Canvi Climàtic. També explicarà les millores aconseguides a través de l’Estratègia per promoure l’activació de la gestió forestal sostenible a través de l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola; l’Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis i el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat; o el Pla d’acció per a l’eficiència energètica a la indústria, entre d’altres.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...