Comencen les sessions del Congrés Socioambiental de Catalunya

La crisi sanitària, econòmica i social generada per la pandèmia de la Covid-19 està tenint i tindrà greus conseqüències per a les organitzacions i les polítiques ambientals de Catalunya. Tot i que els darrers informes de l'IPBES i de l'IPCC alerten de la gravetat de la crisi ecològica, i altres estudis evidencien que la pèrdua de biodiversitat està en els orígens de la pandèmia, des d'entitats com Ecologistes de Catalunya, la Societat Catalana d'Educació Ambiental i la Xarxa per a la Conservació de la Natura lamenten com els responsables polítics, en nom de la reactivació econòmica, estan desregulant les polítiques ambientals i dificultant una transició ecosocial que és urgent. Per això, aquestes organitzacions estan impulsant la celebració del primer Congrés Socioambiental de Catalunya.

Ecologistes de Catalunya (EdC), la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) han fet una aposta per impulsar i dinamitzar el Congrés Socioambiental de Catalunya amb l’objectiu de donar continuïtat a un espai de debat entre les organitzacions socioambientals. Ara bé, les organitzacions impulsores fan una crida a participar a les organitzacions i moviments vinculats a la defensa de la natura i el territori, atès que aquest espai té una vocació àmplia i que ha integrar les diferents organitzacions socioambientals per generar lluites compartides i estratègies comunes

El Congrés socioambiental de Catalunya s’impulsa amb la voluntat de crear un espai de trobada entre les entitats i organitzacions socioambientals per poder generar debats de qualitat i profunditat en relació amb els temes que ens afecten. Aquesta trobada ha de servir per a teixir aliances entre les organitzacions, dotar-les de les eines necessàries per fer incidència política de manera conjunta i dur a terme les accions necessàries per a fer front als reptes socioambientals actuals.

La voluntat de crear cohesió i generar debat entre les entitats socioambientals no és quelcom nou. L’any 2011 es va constituir formalment l’Obrador del Tercer Sector Ambiental, (O3SAC) amb la voluntat d’impulsar, enxarxar i representar les entitats ambientals de Catalunya. Des de la seva creació fins l’any 2019, any de finalització de la seva activitat, es van celebrar tres congressos dels qual emanaven peticions polítiques de reforçament del sector i de millor de la governança i les polítiques ambientals del país. Anys abans i amb certa periodicitat, des del moviment ecologista s’havien organitzat les Trobades d’Ecologistes i Plataformes dels Països Catalans.

Tot i amb això, les organitzacions impulsores del Congrés creuen que la manca de processos d’incidència conjunts del sector ha comportat que les polítiques ambientals es facin d’esquena a la realitat de les organitzacions de base i a les necessitats del territori, i ara més que mai ens cal una estratègia unitària d’incidència política. Per això, des de les organitzacions socioambientals creuen “necessari i urgent “celebrar un congrés que “permeti facilitar un espai de trobada, generar estratègies conjuntes d’incidència política i fer créixer i consolidar les bases per coordinar-nos de manera efectiva”. 
Aquesta trobada ha de permetre elaborar un document comú de posicionament i propostes polítiques en relació amb els diferents àmbits de treball i incidència de les organitzacions socioambientals. 

El Congrés ha començat amb la participació als grups de treball

Durant el mes d’octubre 2020 ha començat el procés d’aportacions al document d’edició col·laborativa de cada grup de treball i al mes de novembre es proposa fer les sessions on-line de cada grup per trobar punts en comú, tot i que es podrà seguir fent aportacions als documents després de les trobades on-line.

Després de la participació als grups de treball, es farà una jornada conjunta entre totes les persones que, tot i no haver pogut participar dels grups de treball, volen ser part del Congrés. Aquesta jornada està prevista per inicis de la primavera de 2021.

Per més informació aquí.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...