Campanya de neteja de la brossa marina

En motiu del Dia Mundial dels Mars, que es celebra la darrera semana de setembre, s'ha presentat la campanya "1m2 per les platges i els mars" organitzada pel projecte Libera de Seo/BirdLife en col·laboració amb Ecoembes. L'objectiu és estudiar la composició i comptabilitzar els residus abandonats a les costes i al mar per conèixer el volum, la quantitat i la tipología de la brossa marina, amb la finalitat de plantejar estrategies més eficients per frenar les deixalles que arriben al mar, al mateix temps que es posa el focus en la catástrofe ambiental que amenaça la biodiversitat.

La presentació de la campanya ha coincidit amb la neteja, aquest divendres, de la platja de Castelldefels, un dels dos  punts de neteja establerts a Catalunya. L’altra és la platja i fons marí de l’Hospitalet de l’Infant, a Tarragona, on és previst que la netja es porti a terme el 6 d’octubre. Aquesta campanya de neteja, en la que hi participen més de 2000 persones voluntàries i que es portarà a terme fins el 7 d’octubre, es desenvolupa a gairebe un centenar de punts de la costa espanyola. Entre les entitats catalanes que participen hi ha l’associació Fons Marí i Dentsu Aegis Network.

[foto] 
En la seva primera edició, la campanya va recollir 1 tona de brossa abandonada, prop de 15000 objectes de tot tipus, des de burilles de cigarreta i xarxes de pesca fins envolcalls de menjar i productes farmaceutics. En aquella ocasió es van realizar una setentena de batudes a diferents punts de la costa.

Per estudiar i analizar la tipología de la brossa marina, s’utilitza l’aplicació móvil Marnoba, desenvolupada per l’associació Vertidos Cero i Kai Marine Services, una plataforma que recopila, amagatzema i mostra información sobre les deixalles que es recullen. D’aquesta manera, a més d’aconseguir informació sobre els residus que apareixen al medi marí, es pot fer una traçabilitat del seu origen i de les vies de transport i deposició per on han arribat al fons marí. Les dades obtingudes en aquesta campanya de ciencia ciutadana s’integren a la base de dades del Ministeri per a la Transcisió Ecològica.

El problema de la brossa marina
Segons fonts de la campanya, s’estima que més d’1.000.000 d’aus marines i 100.000 mamífers i tortugues marines moren cada any enredades en xarxes i plastics o per ingestió de residus marins. Aproximadament, el 17% de ls especies afectades per ingestió o enredo formen part de la Llista Vermella d’especies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), amb que col·labora BirdLife International. En el Mediterrani, les tres especies de pardela (balear, mediterrànea i cenicienta) juntament amb el paíño europeu són les més perjudicades.

 

Comparteix-me:

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arriba a la 70a edició amb gairebé 300 expositors

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arrenca aquest dijous 26 de setembre amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, entre les que destaca. La Fira,...

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...