Comença la prohibició de fer foc al bosc

Del 15 de març al 15 d'octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització. El cos d'Agents Rurals té en marxa una campanya informativa adreçada als diferents ajuntaments explicant les condicions per poder-se acollir al nou model d'obtenció de permisos. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel?les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que a partir d’aquest diumenge, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

L’obtenció de permisos

La normativa preveu aquesta possibilitat, només per a l’eliminació de restes vegetals i restes de poda procedents de treballs agrícoles (brancatge d’olivera i ametllers, vinya i restes vegetals procedents dels horts…). La resta de sol•licituds d’activitats amb risc d’incendi han de seguir un tràmit administratiu individual, tal com es feia fins ara.

La modalitat d’obtenció de permís suposa una millora en la qualitat del servei; simplifica els tràmits administratius; agilita molt el procés d’autorització per poder cremar, i alhora garanteix el compliment de les condicions i mesures per evitar incendis forestals.

Per poder implantar aquesta modalitat d’autorització col•lectiva, cal la implicació de l’ajuntament de cada municipi. D’aquesta manera, els pagesos només han de fer un únic tràmit en el seu ajuntament i s’estalvien desplaçaments posteriors a la capital de la comarca.

Aquest 2015, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 68 incendis forestals que han cremat 24.39 hectàrees forestals ( dades provisionals)

Nota: S’adjunta full informatiu iCAR 01_15 Períodes de crema on s’informa a les entitats locals de Catalunya (Consells Comarcals, Ajuntaments i Entitats Municipals Descentralitzades) de l’inici del període de la prohibició d’encendre foc, així com també de les autoritzacions excepcionals per a realitzar activitats amb risc d’incendi forestal.

Comparteix-me:

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025

Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia aquest any 2025. De fet és la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic...