Com incidir en les decisions que afecten al territori

L'urbanisme i la planificació territorial es legitimen en els processos de participació que incorporen els diferents procediments. No obstant, sovint aquests mecanismes es perceben com a feixucs i poc operatius per part de la ciutadania.

Per mantenir els procediments de participació i facilitar-ne la seva utilització, s’ha presentat el manual Participar. Com incidir en les decisions que afecten al territori, un document adreçat a la societat civil, que presenta i explica les eines reglades de participació en l’ordenació, la planificació i la gestió del territori. El principal objectiu de Participar és que els instruments de participació en defensa del territori, existents i reglats, siguin utilitzats més i millor en un futur.

Xavier Sabaté, coautor de la publicació, va identificar els 3 reptes que ha suposat l’elaboració del manual: identificar de les eines efectives i aplicables de participació en relació al territori, fer que aquestes eines de caràcter tècnic i jurídic siguin enteses per tota la societat civil, i arribar a donar cobertura a 3 territoris diferenciats: Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.   

Alexandre Casademunt, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB i membre de la comissió de seguiment de l’estudi, va reconèixer l’oportunitat i interès del Participar, orientat a fer les “regles del joc territorial” més transparents i a incorporar el paper de la societat civil en la cultura del territori.  

L’acte de presentació (18-11-2009 Sala amfiteatre de la Residència d’Investigadors de Barcelona) va estar presidit per Ramon Arribas, director del CADS, Eliseu T. Climent, de l’Institut del Territori, i Maria Lluïsa Dubon Pretus, consellera executiva del Consell de Mallorca.

És per això que el principal objectiu de Participar és que els instruments de participació en defensa del territori, existents i reglats, siguin utilitzats més i millor en un futur.

més informació:
versió electrònica de la publicació
materials per participar en relació al territori, des de la web de l’Institut del Territori.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...