Com incidir en les decisions que afecten al territori

L'urbanisme i la planificació territorial es legitimen en els processos de participació que incorporen els diferents procediments. No obstant, sovint aquests mecanismes es perceben com a feixucs i poc operatius per part de la ciutadania.

Per mantenir els procediments de participació i facilitar-ne la seva utilització, s’ha presentat el manual Participar. Com incidir en les decisions que afecten al territori, un document adreçat a la societat civil, que presenta i explica les eines reglades de participació en l’ordenació, la planificació i la gestió del territori. El principal objectiu de Participar és que els instruments de participació en defensa del territori, existents i reglats, siguin utilitzats més i millor en un futur.

Xavier Sabaté, coautor de la publicació, va identificar els 3 reptes que ha suposat l’elaboració del manual: identificar de les eines efectives i aplicables de participació en relació al territori, fer que aquestes eines de caràcter tècnic i jurídic siguin enteses per tota la societat civil, i arribar a donar cobertura a 3 territoris diferenciats: Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.   

Alexandre Casademunt, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB i membre de la comissió de seguiment de l’estudi, va reconèixer l’oportunitat i interès del Participar, orientat a fer les “regles del joc territorial” més transparents i a incorporar el paper de la societat civil en la cultura del territori.  

L’acte de presentació (18-11-2009 Sala amfiteatre de la Residència d’Investigadors de Barcelona) va estar presidit per Ramon Arribas, director del CADS, Eliseu T. Climent, de l’Institut del Territori, i Maria Lluïsa Dubon Pretus, consellera executiva del Consell de Mallorca.

És per això que el principal objectiu de Participar és que els instruments de participació en defensa del territori, existents i reglats, siguin utilitzats més i millor en un futur.

més informació:
versió electrònica de la publicació
materials per participar en relació al territori, des de la web de l’Institut del Territori.

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...