Com evitar que entrin residus a casa?

Un rati per càpita de 1,35 kg al dia a Catalunya són xifres molt elevades contra les que lluiten moltes persones anònimament. Per donar visibilitat a aquest esforç i a la quantitat de residus que es poden arribar a reduir si ens hi posem una mica, Rezero va proposar a cinc families catalanes de diferents característques que enregistressin la seva experiència de reducció de residus durant un mes. El resultat d'aquesta es pot veure a partir d'aquest dilluns 15 de gener en una websèrie. La Julita Mañosa i en Josep Company, de Castellar del Vallès, són una de les families protagonistes de la websèrie, concretament la de més edat.

[foto] 

Sobreviure sense generar residus, o gairebé
Cinc families catalanes van acceptar el repte de viure un mes sense generar cap mena de residu i val a dir que, tot i que no ho han aconseguit del tot, estan en el camí. Aquesta és la valoració que fa Rezero, entitat promotora de l’experiència d’aquest intent de viure sense generar residus en el que hi han participat cinc tipologies diferents de families de diferents ciutats i pobles de Catalunya. Les families, que previament havien comptabilitzat els residus que havien generat, van rebre un kit i consells de Rezero a modus d’ajut i van encarar el repte: 30 dies intentant no generar residus.

Segons Marta Beltran, Directora de Projectes de Rezero, l’objectiu ha estat “visibilitzar la gent que des de l’anonimat està fent intents per evitar al màxim la generació de residus”. Amb aquest projecte “hem vist que tu ho facilites una mica, esprodueixen canvis molt importants”. “El zero residus no s’ha aconseguit”, afirma Beltran, “però l’objectiu era fer passos, i en aquest sentit s’han fet canvis importants.

Segons Julita Mañosa, de Castellar del Vallès que, juntament amb el seu marit, són la familia de més edat que ha participat del repte proposat per Rezero, l’experiència l’ha retornat a la seva infantesa, quan encara es comprava tot a granel (fins i tot el sucre i la llet) i els productes no anaven tant carregats d’embolcalls. Tampoc no hi havien bricks ni ampolles de plàstic, i les de vidre eren retornables; es retornaven a la mateixa botiga on s’havien comprat plenes. Julita també recorda que el peix i la carn s’anava a comprar amb carmanyola i el pa amb coixinera. Una de les coses noves que els ha comportat l’experiència és la col·locació d’un compostador a l’hort on hi aboquen gran part de la brossa orgànica i la reconverteixen en adob per a la terra.

El Dani Palou, que viu amb la seva parella i el seu fill Guim de 5 mesos en un petit poble de l’Empordà, ens explica que abans de viure l’experiència, associaven el fet de no produir residus amb un estil de vida “molt hippie”, però que a la pràctica “reduir residus és molt senzill amb una mica de planificació i organització”. El canvi substancial l’han trobat sobretot en els residus provinents de l’alimentació, tant pel que fa a la brioxeria industrial, com als iogurts o les carns. Aprenent a fer les receptes a casa, comprant els ingredients a granel i anant a comprar sempre amb bosses de roba reutilitzables o amb la carmanyola, han aconseguit reduir més del 90% del volum de residus que generaven abans del repte. Com diu el Dani, “el tema del nen petit és més complicat”, i malgrat a casa sempre fan servir bolquers de roba reutilitzables, a la guarderia només poden utilitzar els d’un sol ús, així com per viatjar.

A trets generals, han trobat moltes facilitats en el seu entorn més proper per tal d’adaptar-se a una vida sense residus, però destaquen la falta d’interès per part de les empreses més grans. Mesos després d’haver-se proposat el repte, continuen mantenint els hàbits sostenibles que han adquirit, i aprofiten tota l’experiència que han obtingut, així com la seva investigació paral·lela per continuar avançant en un estil de vida sostenible, i engrescar als companys i amics, per consicenciar el seu entorn sobre la necessitat de reduir els residus. “Actualment intentem mantenir els residus a ratlla, però treballant tot el dia hi ha coses que no podem evitar. Tot i així se’ns ha encès una mena de ‘xip’ i tenint sempre en compte i som conscients dels residus que podem generar comprant una cosa o una altra. Vam aprofitar l’estiu per investigar més enllà del que ens demanava el repte, volíem saber el per què les coses s’han de fer d’una manera, com per exemple no poder tornar les ampolles de cervesa, perquè les empreses compleixen uns cànons de reciclatge, o comprar l’oli a granel, que està prohibit per la llei”.

La Isabel, en canvi, vivia a Barcelona amb dues companyes, l’Eva i la Carlota quan va començar el repte, tot i ser totes tres de Balaguer. Pels seus estudis de biologia i els seus hàbits alimentaris vegetarians, ja coneixia llocs a la ciutat on comprar productes frescos o a granel, així com la importància de minimitzar l’impacte que els humans deixem en la natura amb els nostres residus diaris. “A Barcelona és complicat produir residus 0, però no és difícil reduir considerablement el volum de residus dedicant més temps a la compra i cenyint-te només a allò que realment necessites”. A més, amb l’ajuda d’Internet, ha après a fer sabó i pasta de dents casolans, entre d’altres coses que faciliten un dia a dia amb residus 0. 

D’experiència a websèrie 
El repte Objectiu #Rezero en 30 dies és una experiència pionera impulsada per l’organització Rezero que trasllada a la pantalla en forma de websèrie la productora FORMA I&M i que es podràn veure a partir del 15 de gener pel canal de youtube de Rezero: www.youtube.com/rezerocat En els 30 dies del repte que podrem veure en els cinc capítols de la Websèrie Objectiu #Rezero, han pres consciència de la necessitat de reduir els residus, han canviat hàbits de consum, han evitat productes, embolcalls i envasos d’un sol ús, han planificat la compra setmanal en comerços a granel, etc.

L’eliminació de productes i envasos d’un únic ús i la seva substitució per productes i envasos reutilitzables en la seva alimentació, higiene, cuina i neteja domèstica són accions que tenen clars i immediats efectes positius a nivell econòmic, social, mediambiental i per a la salut de les cinc famílies.

Rezero, entitat sense ànim de lucre que treballa des de fa una dècada per canviar el model de producció i consum i avançar cap al ‘residu zero’ en col·laboració amb agents socials i econòmics del país, estrena el dilluns 15 de gener la websèrie Objectiu #Rezero, eix central de la campanya Jo Soc Coco.

Amb Jo Soc Coco, la campanya que contextualitza la Websèrie Objectiu #Rezero, seguim realitats quotidianes per difondre els valors i la informació pràctica sobre l’estil de vida residu zero d’una manera positiva i empàtica. Es vol empoderar i capacitar la ciutadania envers la reducció de residus i la reutilització.

La campanya compta amb la col·laboració de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, així com el suport de les empreses i entitats MOONCUP, Roll’eat, Valira, Bitsybags, ADZNadons, Ecoreciclat, Abacus cooperativa i la cooperativa Opcions.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...