Com convertir-se en un investigador de la natura? Manual per a nenes i nens

Sabeu com descobrir què ha menjat un depredador a partir d'una egagròpila? O com és una cova per dins i quins animals hi viuen? Us heu preguntat mai com les erugues en converteixen en papallona? O per què les granotes no poden viure lluny de l'aigua?

El Museu de Ciències Naturals de Granollers acull des d’aquest dissabte una nova exposició permanent, sota el nom “Tu investigues!”. L’exposició, dirigida sobretot als més menuts, fa un viatge divertit i profund pels racons més interessants de la nostra biodiversitat, per fomentar la curiositat d’xplorar el món que els envolta.

Com si ens endinséssim en un bosc, l’escenografia està pensada per absorbir l’espectador des del primer moment, i fer-lo entrar en el món dels animals. Des de papallones que es transformen en un núvol al camp, a un riu interactiu amb diferents espècies d’amfibis, ratpenats amagats en una cova o els caus dels petits ratolins que habiten els boscos. Un repàs dels quatre àmbits d’investigació a què es dedica el Museu de les ciències Naturals de Granollers: les papallones, els amfibis, els ratpenats i els petits mamífers autòctons.

En un moment en què la natura rep amenaces diverses com el canvi climàtic i la pressió urbanística i en el qual Catalunya ha desenvolupat una Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat implicació social ha de ser un objectiu de país. Per això, l’exposició “Tu investigues!” pot servir també, per nodrir de nous investigadors els diferents projectes de ciència ciutadana coordinats pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya.

Després de la inauguració de dissabte, el Museu de Ciències Naturals organitza visites guiades aquest diumenge al matí, pensades, sobretot, per al públic familiar, amb infants de 6 anys o més. Emmarcades en el programa Diumenges de Ciència, les visites començaran a les 11 i a les  12,  i permetran descobrir, al llarg d’una hora, curiositats com ara saber què ha menjat un depredador a partir d’una egagròpila, o com és una cova per dins i quins animals hi viuen.

Durant la visita es podran descobrir els secrets que amaguen les quatre àrees de treball del museu: papallones, amfibis, ratpenats i petits mamífers. Els animals es representen amb dibuixos hiperrealistes, situats en el seu propi ecosistema, reproduït de manera molt fidel i a mida real. La mostra s’acompanya de vídeos, sons d’animals i projeccions en tres dimensions, amb l’objectiu de despertar la curiositat, sobretot, dels més petits.

Les persones interessades poden apuntar-se a través de l’adreça: reserves@museugranollersciencies.orgo bé al telèfon 93 870 96 51 (de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenge d’11 a 14 h).

Comparteix-me:

No protegir el planeta del canvi climàtic viola el dret internacional

El màxim tribunal de les Nacions Unides ha anunciat aquest dimecres, en una opinió consultiva històrica, que, si els països no prenen mesures per protegir el planeta del canvi climàtic,...

El riu Noguera Pallaresa, el primer amb certificació ecològica a Catalunya

La Noguera Pallaresa es converteix en el primer riu amb certificació ecològica i de conservació "Wild Rivers Site" a Catalunya i a l'Estat...

Itineraris per conservar la natura

Seguir els camins marcats i les rutes estipulades garanteix la protecció dels Parcs Naturals...