[foto] [foto]
El Manifest llegit pels activistes reflexiona i denuncia l’impacte mediambiental de les tecnologies i de la xarxa que les suporta. En el manifest, que s’ha llegit en anglès, castellà i català, s’ha destacat que el sector tecnològic en conjunt és el responsable d’entre el 2% i el 3% de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle. Per exemple, Amazon depèn de camions i avions per dur a terme la seva activitat. Aquesta empresa va revelar el 2020, que els seus negocis van emetre 60,64 milions de tones mètriques de diòxid de carboni, l’equivalent a cremar 140 milions de barrils de petroli. A més, les seves emissions es van disparar un 69% l’any passat. A més, els organitzadors han exigit que s’acabi l’esclavatge modern, amb els mòbils de sang, que costen vides humanes, així com mantenir-se dins dels límits ecològics. “Aturar aquesta bogeria, encara no és massa tard. Deixeu de desencadenar avui el col·lapse del demà”, ha finalitzat el manifest.
Aquesta ha estat la primera acció -fora de programa- de la vuitena edició del MSC que tindrà lloc entre el 2 i el 4 de març presencial i en línia i que inclou conferències amb experts internacionals, un cinefòrum, tallers pràctics i jocs infantils per conscienciar sobre que un altre model tecnològic és possible. Un espai obert a la ciutadania, que ofereix una mirada crítica a l’actual model de producció i consum d’aparells electrònics i de les tecnologies de la informació i la comunicació, i una oportunitat per conèixer models i projectes alternatius basats en la sobirania tecnològica, la sostenibilitat, i el benefici social.
[foto]
Amb el lema “Activem la tecnologia justa i sostenible”, el Mobile Social Congress (MSC), que se celebra a Barcelona coincidint amb les dates del Mobile World Congress (MWC), enguany posarà l’accent en com activar una economia sostenible i justa. El MSC començarà el pròxim 27 de febrer a les portes de la Fira de Barcelona amb una acció lúdica i pedagògica per conscienciar sobre els efectes de la indústria tecnològica invisibilitzats en el MWC. Amb aquest mateix objectiu, el dijous 2 de març, el MSC reunirà persones expertes d’arreu del món que donaran a conèixer la vulneració dels drets humans i ambientals que es produeixen en les cadenes de valor del sector tecnològic, especialment, en les fases d’extracció i fabricació. A més, el divendres 3 de març, se celebrarà un cinefòrum on es podran veure els danys que causa aquesta indústria.
Més enllà de l’espai de debat i reflexió, el MSC també comptarà amb una part pràctica per a totes les edats. En concret, el congrés clourà el dissabte 4 de març amb un taller sobre reparació de petits aparells electrònics. Aquest mateix dia, també, tindrà lloc la Install Party, un taller d’instal·lació de software lliure, així com una exposició i jocs infantils sobre consum responsable.
Els efectes de la indústria electrònica
Des del 2016, SETEM Catalunya organitza el MSC per denunciar les adversitats de la indústria electrònica que es promociona en el MWC. Aquesta produeix un impacte ambiental i social alarmant en les comunitats del Sud Global, d’on s’extreuen els minerals no renovables essencials per a la construcció dels aparells electrònics. A més, les grans marques d’aquesta indústria subcontracten la manufactura en l’opaca cadena de subministrament global i, per tant, en fàbriques on no es respecten els drets laborals, de salut ni de seguretat de les persones treballadores.
Arran de l’obsolescència programada, aquest sector genera milions de residus electrònics, que propicien que la contaminació del planeta tingui una repercussió molt desigual al Nord i al Sud Global.
Una altra de les problemàtiques és que les dades de les persones usuàries d’aparells electrònics estan allotjades en servidors, dels quals es desconeixen els seus interessos. A més, aquests faciliten les dades a tercers sense cap mena de control. Així mateix, la mateixa lògica del capitalisme afavoreix que el sector estigui controlat per poques mans alhora que promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari.
El Mobile Social Congress l’organitza des del 2016 SETEM Catalunya amb l’objectiu de generar una reflexió sobre els impactes del sector tecnològic, silenciats en el MWC.
Del 2 al 4 de març se celebra a Barcelona la vuitena edició del Mobile Social Congress (MSC), que posa l’accent en què és factible una tecnologia més sostenible i justa, si els actors implicats a tota la cadena de subministrament, ciutadania i administracions prenen responsabilitats per adreçar les vulneracions de drets humans i ambientals vinculats a la producció de tecnologia mòbil.
Una setmana per parlar de la cara més controvertida de l’electrònica
Amb l’ànim de generar un espai de debat, el 2 de març a l’auditori del Pati Manning de Barcelona (c/ Montealegre 7), s’organitzaran unes conferències on participaran persones expertes d’arreu del món. En aquestes s’abordaran, entre altres qüestions, l’explotació laboral a les fàbriques de la indústria tecnològica; la persecució de sindicalistes i ambientalistes, o l’afectació que té per al Sud Global l’extracció minera per produir els aparells electrònics.
A més, es veurà aquesta afectació en diferents parts del planeta. En concret, es debatrà, entre altres temes, de la situació a les fàbriques de Filipines, la persecució de sindicalistes a Tailàndia o Malàisia, i l’impacte ambiental que comporta l’explotació minera al Congo o Bolívia.
L’endemà, dia 3 de març, també a l’auditori del Pati Manning, tindrà lloc un cinefòrum amb la projecció del documental “E-life”, d’Edward Scott-Clarke, que tracta sobre els residus electrònics que s’envien des del Regne Unit a Ghana. Posteriorment, hi haurà un debat i comentari del film a càrrec de Robin Ingenthron, CEO de Good Point Recycling, una organització dels Estats Units que treballa el reciclatge i la reparació de productes electrònics.
Un altre dels punts claus del MSC és empoderar a la ciutadania perquè pugui participar d’una tecnologia justa. Per això, dissabte dia 4 al matí, el pati del Convent Sant Agustí acollirà els tallers pràctics: Restart Party, per aprendre a reparar petits aparells elèctrics i electrònics; així com la Install party, sobre instal·lació de software i aplicacions lliures. A més, hi haurà jocs infantils sobre el consum responsable i l’exposició “El cicle de vida de l’electrònica”; una jornada lúdica amb música i cafè que posarà fi al MSC d’aquest 2023.
Visibilitzar les vulneracions de drets i les accions per minimitzar-les
El MSC 2023 s’ha presentat aquest dijous 23 de febrer a Barcelona, amb la participació de Claudia Bosch, responsable de la campanya d’Electrònica Justa de SETEM Catalunya, i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
Claudia Bosch ha recordat que tot i trobar-nos en un món globalitzat, «estem molt lluny de conèixer la realitat de la producció dels nostres mòbils». D’aquí la necessitat d’esdeveniments com el Mobile Social Congress, on a part d’evidenciar les vulneracions de drets de la cadena de producció de l’electrònica, s’hi visibilitza la feina d’entitats i administracions per minimitzar aquests impactes.
En aquest sentit, ha indicat que l’impacte en l’extracció de determinats minerals els causa tant la indústria electrònica com la de la tecnologia associada a la transició energètica, com les associades a la tecnologia de l’energia fotovoltaica o el vehicle elèctric. «És molt important posar sobre la taula com s’estan extraient aquests minerals», ha recalcat.
Per la seva part, David Llistar ha partit de la realitat que si bé les legislacions dels països del Nord global són estrictes amb el respecte de drets laborals i ambientals, no sempre es té en compte «l’impacte de les externalitats» cap a països del Sud Global. Creu necessari «posar llum a la vulneració de drets i a les seves solucions», com es farà en el MSC. En aquest sentit, ha destacat la tasca que s’està fent des d’ajuntaments com el de Barcelona i altres administracions per intentar assegurar el respecte pels drets en totes les baules de la cadena.
Més informació del Mobile Social Congress en aquest enllaç
[foto]