Circular B30, un projecte per a la transformació econòmica i sostenible sense residus d’un dels territoris més industrialitzats de Catalunya

La proposta es basa en el concepte de la recerca i la innovació oberta per fer front a molts del reptes territorials identificats com a prioritaris en matèria de sostenibilitat. Aquesta visió fomenta la cocreació i la col·laboració entre diferents actors socials: ciutadania, persones usuàries, personal investigador, entitats socials, autoritats públiques, sector empresarial, sector creatiu i persones emprenedores. Coordinat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i sota la marca Circular B30, el projecte Circular B30 de l'eix Mollet-Cerdanyola, ha fixat les actuacions necessàries per dur a terme iniciatives per a la transformació econòmica i sostenible cap a l'objectiu de residu zero en aquest territori que genera un 25% dels residus industrials de Catalunya.

L’àmbit B30 genera gairebé la meitat dels residus industrials de la província de Barcelona i una quarta part de tot Catalunya

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollit aquest dimecres 3 d’abril la presentació dels resultats del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) «HubB30: Més enllà de la circularitat» de l’eix Mollet-Cerdanyola, posat en marxa l’any 2021 i coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès L’acte ha comptat amb la assistència dels responsables de les institucions i entitats sòcies del projecte: Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, Mireia Dionisio, alcaldessa de Mollet del Vallès, Javier Lafuente, rector de la UAB i president del Parc de Recerca UAB, Xavier López, director general corporatiu i d’operacions d’EURECAT, i Joan Rodon Modol, degà d’Esade Business School.

Xarxa de laboratoris d’innovació oberta: B30 Open Labs

El projecte ha permès articular una xarxa de laboratoris d’innovació oberta, B30 Open Labs, a la UAB, a Mollet del Vallès i a Cerdanyola del Vallès, que actuïn com a catalitzadors per al canvi del model actual de producció i consum per un altre basat en l’economia verda i circular al territori.

A la UAB, el Circulab, inaugurat avui, permetrà innovar en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny des de la deixalleria pública del campus de Bellaterra. Integrat en la xarxa Open Labs de la Universitat, facilitarà processos de reparació, intercanvi i reutilització o transformació i revalorització de recursos, i generarà coneixement en col·laboració amb la societat a través de processos de d’innovació, formació i emprenedoria. El nou equipament ha suposat la transformació de la deixalleria, que ha estat reformada amb materials sostenibles, amb un entorn renaturalitzat i energèticament autosuficient.

D’altra banda, el Mollet HUB té com a objectiu aportar valor afegit al territori amb polítiques d’innovació, de reducció dels residus i de millora de la competitivitat per tal de facilitar la modernització empresarial, la creació de nous negocis i el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació. A més, promourà la interacció entre tots els agents del municipi i impulsarà la participació de la ciutadania en el desenvolupament de projectes i prototips innovadors, amb formació i coneixement en tecnologies 4.0.

Finalment, l’Open Lab ci?vic Espai Altimira de Cerdanyola afavorirà la generació d’idees i la col·laboració, i permetrà identificar reptes municipals, donant-hi resposta a través de processos d’innovació i de cocreació amb els seus ciutadans.

Una agenda compartida per a la recerca i l’emprenedoria en economia circular

A més dels B30 Open Labs, els socis de Circular B30 han treballat en diferents vessants al llarg del projecte.

La UAB i el Parc de Recerca UAB han establert la base per a una agenda compartida entre tots els membres. Amb l’organització de tallers participatius han elaborat un mapa de les iniciatives del territori, tant des de l’àmbit públic, com del privat, relacionades amb l’economia circular. A més, han identificat els reptes a partir dels quals treballar per buscar-hi resposta, a través de dues edicions del Programa de Generació d’Idees.

El centre tecnològic EURECAT ha treballat en l’àmbit de la transferència de coneixement tecnològic amb l’Observatori HUBB30 Residu 0, desenvolupant tasques de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica innovadora sobre tendències actuals i avenços susceptibles de ser transferits a les empreses de la indústria del territori i a la ciutadania. També ha creat una eina d’autodiagnosi per avaluar l’estat de les petites i mitjanes empreses i oferir recomanacions de tecnologies dirigides a fomentar la cerca de talent.

D’altra banda, Esade, a través de l’Esade Entrepreneurship Institute i l’Esade Center for Social Impact, ha centrat la seva activitat en l’impuls de l’emprenedoria, amb el programa Acceleradora Residu Zero, la creació d’una comunitat d’alumnes per a la detecció d’iniciatives i hackatons per donar resposta als reptes plantejats.

Les actuacions dutes a terme en el projecte han comptat amb un pressupost de gairebé 4 M €, dels quals el 50 % ha estat cofinançat a través dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en el projecte seleccionat del Programa Operatiu FED, ER 2014-2020.

Tots els treballs han de permetre fer de l’eix B30 Mollet-Cerdanyola un territori circular, innovador i inclusiu, que actuï alhora com a palanca de canvi per a altres territoris.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...