Circulab, el laboratori de l’economia circular de la UAB

Impulsat per l'Oficina de Sostenibilitat i el vicerectorat de Recerca de la UAB, el Circulab és un nou laboratori d'innovació que ha posat en marxa la UAB aquest any, fruit d'un procés de cocreació per transformar la deixalleria del campus en un nou espai per innovar en la pràctica de l'economia circular i de l'ecodisseny, amb l'objectiu que aquesta deixalleria esdevingui un espai de referència per als municipis propers per a la reintroducció de materials en la cadena de valor.

[foto]

El nom de Circulab s’ha escollit a través d’una enquesta a la comunitat universitària i agents del territori per anomenar el nou laboratori d’innovació, que formarà part de la xarxa dels UAB Open Labs. El nou espai oferirà a les persones usuàries suport per desenvolupar projectes i idees relacionades amb la transformació dels residus en recursos, l’anàlisi de cicles de vida, la reducció, la reparació, la millora de processos de fabricació, etc.

Aquest procés ha comptat amb la participació dels potencials usuaris i agents interessats, com personal investigador, alumnat, administracions públiques del territori i empreses, per tal de dissenyar un laboratori adaptat a les seves necessitats i reptes. Un dels objectius principals ha sigut identificar i activar una primera comunitat de potencials usuaris que tinguin l’interès i la motivació d’implicar-se amb l’espai des del seu inici.

Després d’aquest treball conjunt s’ha començat l’intervenció en la deixalleria per convertir-la en un espai equipat i adaptat per facilitar processos de reparació, intercanvi i reutilització o la transformació i revalorització de recursos en general.

La creació d’aquest espai s’emmarca també dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “CircularB30”, en el que també participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, el Parc de Recerca UAB, Eurecat i Esade, i que vol transformar el territori de l’entorn de l’eix viari de la B30 en un espai capdavanter en polítiques i accions de desenvolupament sostenible.

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...