Organitzacions catalanes reben fons del Consell Europeu d’Innovació per desenvolupar tecnologies d’avantguarda

El Consell Europeu d'Innovació ha seleccionat 35 projectes que estan desenvolupant tecnologies d'avantguarda per destinar-hi 114 milions d'euros en la darrera convocatòria de sol·licitud de finançament. Els fons venen d'Horitzó 2020, el programa de Recerca i Innovació de la UE. Cinc organitzacions catalanes participen en algun dels projectes seleccionats.

22 dels projectes seleccionats formen part del programa top-down del Consell Europeu d’Innovació conegut com a Pathfinder Proactive, que anima investigadors de diferents disciplines a treballar conjuntament en el desenvolupament de noves tecnologies en els àmbits següents: intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà, dispositius autònoms implantables i generació d’energia de zero emissions per a la descarbonització total. (El pressupost mitjà per projecte és de 4 milions d’euros). Els 13 projectes restants van sol·licitar finançament per activitats de transició a la innovació perquè els resultats d’un projecte d’innovació madur es puguin comercialitzar. (L’import mitjà per aquests projectes és de 2 milions d’euros).

Projectes amb participació catalana

·         ANGIE desenvoluparà nano dispositius sens fil magnèticament dirigibles per a l’entrega selectiva d’agents terapèutics en pacients. Hi participa la Universitat de Barcelona juntament amb dos socis belgues, un de grec i un d’alemany.

·         FOXES desenvoluparà una solució neta, compacta, de baix cost i escalable d’alta densitat d’energia per alimentar dispositius d’Internet de les Coses com nodes sensors sense fils. Hi participa la Universitat de Barcelona amb un soci de Portugal i un d’Àustria.

·         LESGO: proposa emmagatzemar energia en l’enllaç C-H d’òxid del grafè reduït que pot ser emmagatzemat de forma segura i pot ser transportat fàcilment. Hi participen l‘Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) juntament amb l’espanyola Graphenea i socis d’Itàlia i Alemanya.

·         LICROX desenvoluparà un nou tipus de cèl·lula fotoelèctrica que imita la fotosíntesis incorporant tres elements complementaris d’absorció de llum que impulsaran l’oxidació de l’aigua i la reducció del CO2. Hi participa l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) juntament amb socis de Suïssa, un de Dinamarca, Itàlia i Alemanya.

·         MARVEL: es basarà en el projecte INDEX per aïllar vesícules extracel·lulars fent servir pèptids de detecció de membranes. Hi participa Paperdrop Diagnostics juntament amb socis de la República Xeca, Itàlia, Suïssa i Estònia.

·         SMILE: es basa en el projecte ChipScope que desenvolupa conjunts de microLED per activar i manipular reaccions químiques o biològiques. Hi participa la Universitat de Barcelona amb socis d’Alemanya i Itàlia.

També s’ha nomenat Iordanis Arzimanoglou, expert en genètica i recerca sobre el càncer així com en biotecnologia i medicina basada en la intel·ligència artificial, com a primer director del programa del Consell Europeu d’Innovació.

Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha dit: “amb el  pathfinder  del Consell Europeu d’Innovació traduïm projectes de recerca tecnològica en empreses centrades en la sostenibilitat, la digitalització i la tecnologia sofisticada. Avui veiem com el Consell Europeu d’Innovació, tot encoratjant els investigadors de diferents disciplines a treballar conjuntament, dona suport a la innovació a tot Europa”

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...