Catalunya tindrà una oficina d’anellament científic d’ocells amb anelles pròpies el 2021

Després de molt de temps treballant en un remitent d?anelles propi, l'Institut Català d'Ornitologia anuncia que a partir de l'1 de gener de 2021 posaran en marxa el nou remitent propi que actuarà en substitució de l'actual Aranzadi.Amb tot, i mentre no s?aprovi el Reglament Intern de l'Oficina Catalana d'Anellament que es troba en període de tramitació, s'aplicarà una normativa interina i transitòria aprovada per la Junta Directiva de l'ICO el 4 de desembre. Les noves anelles porten el remitent següent: ICO-MUS. NAT. SCI BARCELONA

[foto]

Fotografia de Clara Cortadelles de l’ICO

Catalunya disposarà a partir d’ara d’una oficina d’anellament científic d’ocells amb anelles pròpies. Aquest dijous s’ha presentat el nou remitent de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que suposa tota una fita per a l’ornitologia catalana. L’anellament científic d’ocells és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d’un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s’ha trobat mort, ofereix gran quantitat d’informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l’anellament és una de les tècniques més efectives a l’hora d’estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells.

La presentació del nou remitent s’ha celebrat a Ca l’Andreu (Tiana), al mateix lloc on l’any 1975 va començar la pràctica regular de l’anellament científic d’ocells a Catalunya. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha afirmat durant la presentació que “l’obtenció d’un remitent propi és un reconeixement internacional a la feina i a l’excel·lència científica de l’ICO durant els seu 45 anys d’història”.  Per a la secretària, “es tracta d’una fita d’una gran importància ja que suposa disposar d’una independència en l’àmbit ornitològic que fins ara no existia i que ha costat molt d’aconseguir”. A més, s’ha referit a la pandèmia i com “la ciutadania ha redescobert els ocells a prop de casa”, i ha apostat perquè “aquest fet generi més aficionats a l’ornitologia que segueixin l’enorme tasca de l’ICO”. En aquest sentit, l’ICO, abans Grup Català d’Anellament (GCA), s’ha encarregat de la coordinació de l’anellament científic d’ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d’altres oficines d’anellament de l’Estat (primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi). 

Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d’EURING (Unió Europea per l’Anellament Científic d’Ocells), l’ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d’anellament oficial.

El nou remitent es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l’1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles. L’ICO compta amb 280 anelladors que marquen unes 65.000 anuals cada any.  Al llarg dels seus 45 anys d’història, l’Institut Català d’Ornitologia ha anellat prop de dos milions d’ocells de 383 espècies diferents. L’Oficina d’Anellament de l’ICO compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Per facilitar el lliurament i distribució de les anelles, l’ICO està prepararant paquets d’anelles bàsics amb els models més generals emprats per poder començar a anellar. Posteriorment, cada anellador podrà demanar models específics segons les seves necessitats.

L’intercanvi d’anelles s’està fent des del 15 de desembre,amb el lliurament de les anelles noves i el retorn de les velles, tot i que pels anellaments de la segona quinzena de desembre s’ajorn el retorn de les anelles Aranzadi fins al gener.. En qualsevol cas, les noves anelles ICo no es poden posar fins l’1 de gener del 2021 i a partir d’aquesta data no es podrà posar cap anella Aranzadi a Catalunya.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...