Catalunya presenta a la Cimera Mundial del Clima la llei catalana del canvi climàtic i l’acord per la qualitat de l’aire

Al llarg de les dues setmanes de cimera, la delegació catalana, encapçalada pel director de l'Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, Salvador Samitier, ha participat en diferents sessions i trobades com la de líders regionals i locals per promoure la implementació dels Acords de París de canvi climàtic. Aquesta trobada plantejava com els estats i regions estan implementant els Acords de París i si s'està portant una transició cap a l'ús d'energies netes. En aquest sentit, Catalunya ha presentat la llei de Canvi Climàtic aprovada pel Parlament català el passat juliol i s'ha afegit a la campanya BreatheLife, impulsada per l'Organització Mundial de la Salut i i la Coalició de Clima i Aire net.

 [foto]

El cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, va participar dissabte 11 a dues sessions de debat i discussió per avançar en la implementació de les polítiques públiques de lluita contra el canvi climàtic. Les dues sessions estaven organitzades per l’organització The Climate Group que reuneix, en el marc de l’Aliança d’Estats i Regions, a líders i decisors públics de diferents governs que representen a 1.18 bilions de ciutadans i el 37% de l’economia global.

La primera sessió va establir el full de ruta i calendari de prioritats d’actuació pel període 2018-2019 i va acordar aprovar una proposta d’harmonització de les polítiques públiques sota el marc del compromís Under2Coalition.

La segona sessió va afirmar els nous models de governança i estructura de la coalició global, establir els objectius i fites de cara el 2020.

Pel que fa a l’Aliança d’Estats i Regions, constituïda l’any 2005, recordem que l’any 2015, Catalunya va subscriure el compromís Under2Coalition -promogut pel Governador de California i el Ministre de la regió Baden-Württemberg- amb l’objectiu d’unir-se a la coalició global de governs subnacionals i assumir l’objectiu de mantenir la temperatura global planetaria per sota dels 2ºC.

La delegació catalana també ha participat al sitè event sobre lideratge dels governs regionals pel 2050 i a la trobada de líders regionals i locals de la COP23, que va tenir lloc diumenge 12 per promoure la implementació dels Acords de París de canvi climàtic, i on va plantejar de quina manera els estats i regions estan implementant els Acords de París i com s’està fent la transició cap a l’ús d’energies netes.

En aquest sentit, l’organització Carbon Disclosure Project va presentar l’estat de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de Catalunya i les actuacions públiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic impulsades el darrer any.

Així mateix, Catalunya també va participar en el compromís amb líders regionals i locals de tot el món que s’han congregat aquests dies a Bonn per tal que la Conferència de les Parts COP23 assumeixi una nova etapa en l’acció climàtica mundial, implementi els Acords de París de cavi climàtic i construeixi una arquitectura de governança que permeti tirar endavant les polítiques de mitigació i adaptació a tots els nivells.

Finalment, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha participat en un panell tècnic sobre solucions innovadores per a la millora de la qualitat de l’aire que ha reunit 600 delegats amb responsabilitats públiques en matèria d’energia i canvi climàtic, alcaldes, empresaris, mitjans de comunicació i inversors amb capacitat d’impulsar projectes sostenibles.

L’acte ha volgut aprofundir tècnicament en la implantació dels vehicles nets amb baixes emissions, l’ús de les noves tecnologies i les eines big data per oferir solucions en la predicció dels models de contaminació i el suport a la presa de decisions, així com la integració en les polítiques públiques locals i regionals de les mesures per prevenir la contaminació.

Catalunya, conjuntament amb altres regions membres de la Xarxa de Regions per al Desenvolupament Sostenible nrg4SD, s’ha sumat a la campanya BreatheLife, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut i i la Coalició de Clima i Aire net i que es va presentar la setmana passada.

En aqest sentit Salvador Samitier ha explicat l’acord polític per a la qualitat de l’aire signat el març de 2017 pel Govern de la Generalitat de Catalunya, la ciutat de Barcelona, 39 municipis, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i l’Autoritat del Transport Metropolità, entre altres. L’objectiu de l’acord és reduir per una banda, el nombre de vehicles circulants i ajudar a la renovació de vehicles per d’altres més eficients.

També en el marc de Cimera, i com a punt fort, la delegació catalana ha presentat la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya aprovada el passat mes de juliol pel Parlament i on es recullen els compromisos per arribar al 2050 en una posició de “neutralitat d’emissions”, un objectiu al qual s’hi arribarà a través dels pressupostos de carboni, segons ha explicat Salvador Samitier.

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...