Les accions de la Setmana de l’Energia s’han dissenyat per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de fer la transició cap a un nou model energètic més just, sostenible i democràtic. Per això, per un costat s’expliquen els arguments que justifiquen la necessitat de canviar el model energètic, com ara la necessitat de combatre el canvi climàtic, el cost creixent de l’energia, la reducció de la dependència energètica, l’impacte sobre la salut de les emissions contaminants dels combustibles fòssils o la voluntat d’internalitzar els impactes que genera el nostre model de vida a altres indrets del planeta.
Per l’altre, totes les actuacions pretenen posar sobre la taula les diferents alternatives que tenen ciutadans i empreses a l’hora de canviar la seva relació amb l’energia. L’objectiu és difondre que iniciatives com l’autoconsum a partir d’energies renovables, aplicar mesures d’estalvi i eficiència energètica o l’optimització de la contractació d’energia elèctrica, ja estan a l’abast de la pràctica totalitat dels ciutadans, i tenen un impacte directe tant en la nostra vida diària com en la configuració del conjunt del sistema energètic.
L’objectiu final és aprofundir en la preparació de la societat catalana per assolir la seva descarbonització l’any 2050, procés en què hi els ciutadans i les empreses tenen bona part del protagonisme. En aquest sentit, la Generalitat ja està implementant el seu full de ruta per accelerar aquest procés, que ha de permetre que Catalunya sigui un país més eficient energèticament, amb un model basat en les energies renovables i en què el ciutadà podrà tant gestionar la seva pròpia energia com participar en la presa de decisions.
Combinació de presencialitat i virtualitat
Després d’una edició totalment virtual l’any 2020 a causa de la pandèmia, enguany la Setmana de l’Energia combinarà accions presencials amb altres de telemàtiques, de manera que es recuperi la interacció i, al mateix temps, se segueixin aprofitant els avantatges dels recursos digitals, que permeten posar a disposició dels ciutadans eines que poden utilitzar i consultar de manera permanent.
Les activitats presencials consisteixen en l’organització de tallers i activitats sobre temes com la contractació i la gestió de l’energia o l’autoconsum amb plaques solars fotovoltaiques, i també en la itinerància d’exposicions divulgatives sobre àmbits com l’eficiència energètica a la llar, el vehicle elèctric, la infraestructura de recàrrega o la rehabilitació i la certificació energètica d’edificis.
Per altra banda, el catàleg virtual de recursos de l’ICAEN s’ha ampliat amb la creació de la sèrie de Youtube ‘Fem-ho!’, que consta de sis episodis sobre diferents àmbits en què la ciutadania pot actuar per a fer el salt al nou model energètic. Aquests vídeos parlen sobre la contractació d’energia elèctrica, la rehabilitació energètica dels habitatges, la mobilitat elèctrica, l’autoconsum amb plaques fotovoltaiques, l’eficiència energètica en l’ús dels aparells i equips de les nostres llars, i l’ús de la biomassa.
Totes les activitats de la Setmana es poden trobar a la pàgina web de l’ICAEN (https://icaen.gencat.cat/setmanaenergia).
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) i l’Ajuntament de Barcelona.