[foto]
Sota el lema “Combina i mou-te!”, la Setmana del 2018 arranca amb més de 700 activitats programades i 1.000 accions permanents que es mantindran més enllà d’aquesta setmana i s’implementaran com a mesures regulars per afavorir el transport accessible i la sostenibilitat de les xarxes de comunicació i l’entorn.
A banda de dies Sense Cotxe i tallers per promoure el transport públic i saludable, un dels objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat és fer consciència sobre la contaminació acústica, més discreta en els símptomes, però igual de perjudicial que l’ambiental pel bon funcionament del cos, o la lumínica que altera el ritme dels ecosistemes. L’exposició Adéu, soroll!, per exemple, mostra els diferents ambients sonors, la percepció del so, les principals característiques del so i quina és la diferència entre so i soroll, què és la contaminació acústica i quines mesures existeixen per lluitar-hi. Un altre dels focus d’atenció és la qualitat de l’aire que respirem. Sobretot en ambients urbans i industrials, lluny de zones verdes o rurals.
Ja fa anys que Catalunya potencia el transport públic i les línies bicing, i comprèn la mobilitat sostenible com un concepte ampli i obert, que implica més accessabilitat, eficiència i seguretat dels mitjans, una xarxa de transport competitiva, equitativa i saludable, que generi menys residus i sumi més participació. Mesures i programes urbanístics especialment pensats per als vianants, habilitar l’espai urbà per potenciar el desplaçament en bicicleta, sobretot a les grans ciutats, ús racional i eficient del cotxe, integrant els vehicles elèctrics i regulant els màxims de contaminació dels dièsel i gasolina, millorar la planificació i educació sobre mobilitat sostenible. Tot i així, encara queda molt camí per fer.
Les escoles seran un actor clau per a la difusió de bones pràctiques de transport i mobilitat que respectin l’entorn i contribueixin a un desenvolupament més saludable dels municipis i hàbits socials.
Activitats i tallers per generar més consciència
Amb l’objectiu d’oferir un suport complementari als municipis interessats en participar en la Setmana Europea de la Mobilitat 2018 per part de les administracions supramunicipals (Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona); i donar a conèixer la implicació ambiental pel fet de promoure una mobilitat sostenible en termes de qualitat de l’aire i soroll, la Diputació i l’AMB ofereixen diferents recursos i activitats als ens locals del seu àmbit competencial per promoure accions d’educació i sensibilització ambiental vinculades a accions de la Setmana de la mobilitat. Alguns d’aquests recursos són l’exposició Adéu Soroll o els tallers Photocall al carrer Vull un món de colors, Pedalem amb Energia i per un Aire més net, o l’activitat Quin soroll fem ? Quin aire respirem ?